Κλείσιμο

Fake news από την Άγκυρα - Φρένο από Αθήνα και ΕΕ: Εκνευρισμός διαρκείας για την συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου

Η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για τη συμφωνία με το Κάιρο, που ωστόσο, εκδηλώνεται επιλεκτικά προς της Ελλάδα και όχι το ίδιο και στην Αίγυπτο, την οποία διακαώς επιχειρεί να προσεγγίσει ο Ταγίπ Ερντογάν

Της Πηνελόπης Γκάλιου


Έναν νέο γύρο διπλωματικής έντασης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας εγκαινίασε η νέα σημαντική ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου.

Μία συμφωνία για την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της, που ωστόσο, εκδηλώνεται επιλεκτικά προς της Ελλάδα και όχι το ίδιο και στην Αίγυπτο, την οποία διακαώς επιχειρεί να προσεγγίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας την τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των fake news εναντίον της χώρας μας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για ένα “μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση από μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες” αναφερόμενη ψευδώς στην Ελλάδα.


Η χώρα μάλιστα που έχει κάνει “κουρελόχαρτο” το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα εργαλειοποιώντας την ανάγκη και τη δυστυχία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζεται “σοβαρή αντίφαση” το να υπογράφει η Ελλάδα το επίμαχο μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο καθώς κατά την Άγκυρα η χώρα μας είναι “μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους”. Η ίδια ανακοίνωση μάλιστα μιλά για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί παρανόμως και ανυπόστατα να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο και οι αξιώσεις της φτάνουν μέχρι και την Κρήτη.


Αιτιάσεις που δεν αντέχουν να “σταθούν” έναντι της ελληνικής επιχειρηματολογίας που έχει μοναδικό και βασικό της άξονα και πυλώνα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. “H τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει, ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες, με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της, που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου. Τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας” ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.


Στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι εκτός από την Ουκρανία, “ο αναθεωρητισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές, και οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού καταπατούν, είτε λεκτικά, είτε με πράξεις, το Διεθνές Δίκαιο” ανέφερε ο κ. Δένδιας. Ο επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας εστίασε ιδιαίτερα στο γνωστό casus belli, από την πλευρά της Τουρκίας. “Αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μία σειρά από υβριδικές απειλές, καθώς και μία πρόδηλη προσπάθεια σπίλωσης της χώρας στο εξωτερικό. Και επίσης, αντιμετωπίζει κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού” είπε, φωτογραφίζοντας μία προς μία τις απειλές και τις ανυπόστατες αιτιάσεις που ανά διαστήματα προβάλει προκλητικά η Τουρκία. Μία στάση που είχε εκδηλώσει η γείτονα και στο παρελθόν, με τη διαφορά ότι τα τελευταία χρόνια η όξυνση που προκαλεί και επιδιώκει έχει πολύ μακρά διάρκεια. “Έχουμε μια διαρκή, κλιμακούμενη κρίση, η οποία προσεγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, την τριετία. Δεν έχουμε τέτοιο προηγούμενο. Και βεβαίως, το περιεχόμενο αυτής της κρίσης, το ευρύτερο, είναι ότι αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και ακόμα και οριακά, και της ίδιας της Κρήτης» ανέφερε.


Η αδιάλειπτη ωστόσο διπλωματική εγρήγορση της χώρας μας και η διεθνοποίηση της τουρκικής όξυνσης, προκάλεσαν ένα νέο “χαστούκι” στην Άγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με 454 ψήφους “υπέρ” και 130 “κατά” ψήφισε υπέρ της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το ψήφισμα καλεί τη Λιβύη να μην εφαρμόσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα, και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.
 

Πηγή: skai.gr