ΚΑΙΡΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Καυτός διπλωματικά χειμώνας - Στρατηγική συμμαχιών από Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν σε λιγότερο από δυο εβδομάδες στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και όλα δείχνουν πως το θερμόμετρο θα είναι αρκετά ανεβασμένο. Κάποιο ραντεβού μεταξύ των δυο ηγετών δεν έχει κλείσει ακόμα, ωστόσο οι τελευταίες ακραίες δηλώσεις από την Άγκυρα ακόμα και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, περί μεταβίβασης της Κύπρου στην Τουρκία προοικονομούν μια καυτή χρονιά.

Σε νέο -ακραίο- παραλήρημα κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ επαναφέροντας τις διεκδικήσεις για τα ελληνικά νησιά κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και προαναγγέλλοντας νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξίσου προκλητικός και ο ηγέτης του ψευδοκράτους -Ερσίν Τατάρ-που ισχυρίζεται ότι η Κύπρος πρέπει να… μεταβιβαστεί στην Τουρκία! 

Πρόγευση ενόψει φθινοπώρου δίνει ο τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ που προαναγγέλλει νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στην ΑΟΖ της Κύπρου, παρά την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την γενική κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. 

Όπως ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ «κι εμείς κάναμε τις απαραίτητες κοινοποιήσεις για τις δικές μας περιοχές θαλάσσιας ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την 'ΤΔΒΚ' και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».

Ενώ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε μια πρωτοφανή μεταστροφή των ιστορικών δεδομένων εκφράζει τον κρυφό πόθο της Άγκυρας να κατακτήσει την Κύπρο! 

«Όλοι γνωρίζουμε πως προσπαθούν να πάρουν από τα χέρια μας την Κύπρο. Το 1878  λόγω των δυσκολιών της εποχής παραχωρήθηκε έναντι ενοικίου στην Αγγλία. Όμως η συμφωνία αναφέρεται σε προσωρινή περίοδο και έχει όρους πως σε περίπτωση που η Αγγλία αποσυρθεί από την Κύπρο τότε η Κὐπρος πρέπει να επιστραφεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ή στην Τουρκία που είναι η διάδοχος της» σχολίασε προκλητικά ο Τατάρ.

Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα για αδυναμία συνεργασίας στο θέμα του προσφυγικού, ξεχνώντας την εργαλειοποίηση του ζητήματος από τον ίδιο τα τελευταία χρόνια

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας  και να συμβάλει κι αυτή στις προσπάθειες μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές. Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική  ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας» δήλωσε προκλητικά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

«Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί πολλά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, κυριαρχία νησιών μετά και την προαναγγελία του Χουλουσί Ακάρ για νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Δήλωσαν στον ΣΚΑΪ

«Αντί της βελτίωσης που έλεγαν κάποιοι το ότι θα υπάρξει μια επιδείνωση των σχέσεων το φθινόπωρο άμεσα αυτό φαίνεται σαφέστατα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας νομίζω» σχολίασε για τις προκλήσεις της Άγκυρας ο Κώστας Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.  

«Την ένταση κατά κάποιο τρόπο την περιμέναμε, αλλά νομίζω υπάρχουν και πολλοί παράγοντες. Εγώ πιστεύω υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο. Μην ξεχνάμε, επέτειος της καταστροφής της Σμύρνης, 9η Σεπτεμβρίου που την γιορτάζουνε, στη Σμύρνη κυβερνά η αντιπολίτευση εκεί και θέτει μηνύματα, "μην ξεχνάτε, οι Έλληνες είναι απέναντι"» τόνισε από μεριάς του ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Τριανταφύλλου. 

Αναστασιάδης και Τατάρ θα βρεθούν πάντως στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα και μπορεί να έχουν κάποια άτυπη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου τον Οκτώβριο

Πάντως, η Αθήνα συνεχίζει να αναπτύσσει την στρατηγική των συμμαχιών με γειτονικές χώρες. Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, πιθανότατα στην Καβάλα, μπορεί και στην Αθήνα, με πιθανότερη ημερομηνία την 19η Οκτωβρίου. Η Καβάλα έχει ιδιαίτερη σημειολογία για τους Αιγύπτιους γιατί είναι γενέτειρα Μεχμέτ Αλή Πασά και θεωρείται ιδρυτής της Αιγύπτου. Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν πολύ καλές σχέσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσουν. 
 

Πηγή: skai.gr