Κλείσιμο

Οι απειλές Ερντογάν στα ελληνικά, η απάντηση της Αθήνας, ο ρόλος του Όλαφ Σόλτς

Ο Ταγίπ Εντογάν κορυφώνοντας και γραπτώς το ανθελληνικό του παραλήρημα, δημοσίευσε μια σειρά από tweets γραμμένα στα ελληνικά, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές απειλές με θέμα τα νησιά του Αιγαίου με επίκληση εκ νέου της Μικρασιατικής καταστροφής.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με ντοκουμέντα και αδιάσειστες αποδείξεις του διαχρονικού τουρκικού επεκτατισμού προχωρά η Αθήνα στην "κατάρριψη" των ανιστόρητων και προκλητικών αιτιάσεων της Άγκυρας, που συνεχίζει να εφευρίσκει νέους τρόπους κλιμάκωσης της έντασης κατά της Ελλάδας, ακόμη και με φθηνά επικοινωνιακά "τρικ" όπως η ανάρτηση του Ταγίπ Ερντογαν στα ελληνικά με νέες εμπρηστικές απειλές κατά της Ελλάδας.

Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς αντιθέτως, σοβαρό, αυστηρό και σαφές: "τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία" διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση δύο: ο διπλωματικός μαραθώνιος ενημέρωσης και κοινοποίησης διεθνώς της τουρκικής προκλητικότητας και της ελληνικής επιχειρηματολογίας και ταυτόχρονα η συνεχής αναβάθμιση, εγρήγορση και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Σκληρή απάντηση έδωσε η στο νεο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκε με τις ακραίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνικά μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, "είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές".

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας της ως γείτονα "που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται" και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας τονίζοντας πως είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας.  

Οι γραπτές απειλές Ερντογαν

Ο Ταγίπ Εντογάν κορυφώνοντας και γραπτώς το ανθελληνικό του παραλήρημα , δημοσίευσε μια σειρά από tweets γραμμένα στα ελληνικά, επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές απειλές με θέμα τα νησιά του Αιγαίου με επίκληση εκ νέου της Μικρασιατικής καταστροφής.

"Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επέμεινε δε, να παραποιεί την ιστορία και την πραγματικότητα ισχυριζόμενος πως «Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.... δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

«Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας», έγραψε.

Φρόντισε εκ νέου μάλιστα, να υπενθυμίσει την ενόχλησή του για τις συμμαχικές σχέσεις της Ελλάδας και τη στήριξη που χαίρουν οι ελληνικές θέσεις, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ που θα έχει καταστροφικό τέλος: "Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος" προειδοποίησε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως η υπομονή και η ψυχραιμία της Τουρκίας εκλαμβάνονται λανθασμένα από την Ελλάδα.

Τουρκικός εκνευρισμός για τους χάρτες του Υπουργείου Εξωτερικών

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας επέτεινε ακόμη περισσότερο η εμπεριστατωμένη προβολή από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών του αδιάλειπτου τουρκικού αναθεωριτισμού, επί δεκαετίες, με τη δημοσίευση δεκαέξι χαρτών που απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του. Αυτή είναι άλλωστε από την πρώτη στιγμή και η γραμμή αντιμετώπισης του τουρκικού παραλογισμού έναντι της χώρας μας.Η αποδόμηση με στοιχεία και αδιάσειστα επιχειρήματα που βασίζονται αποκλειστικά στο διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας και τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, έναντι των  πάσης φύσεως ανιστόρητων αυθαιρεσιών και μυθευμάτων που προβάλει η Άγκυρα.

Αμφισβήτηση των θέσεων της Αγκύρας από Τούρκους διπλωμάτες

Οι τουρκικές αιτιάσεις όμως που αμφισβητουν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών βρίσκουν πια επικριτές και εντός της Τουρκίας και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το παραλήρημα και τις απειλές, σημαντικές φωνές από την Άγκυρα προβάλλουν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους. 

Δυο Τούρκοι πρώην πρέσβεις, βασίζοντας τα επιχειρήματά τους στις συνθήκες που έχουν υπογραφεί, εκφράζουν ενστάσεις για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Τούρκου προέδρου.

 Πρόκειται για τον τούρκο πρέσβη επί τιμή Γιαλίμ Εράλντ ο οποίος με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πήρε το μέρος της Ελλάδας σε αυτόν τον ατέρμονο επιθετικό παραλογισμό της Άγκυρας έναντι της χώρας μας, δηλώνοντας σε συνέντευξή του πως  "Η Ελλάδα έχει δίκιο".  

Με πλούσιο διπλωματικό βιογραφικό ο Γιαλίμ Εράλπ που διετέλεσε σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ και μεταξύ άλλων υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του τόνισε ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι η αντίρρηση σε αυτό θα καθιστούσε την Τουρκία "επιθετικό κράτος".

Ως γνώστης του Διεθνούς Δικαίου ο τούρκος πρέσβης  αναφέρθηκε στην συνθήκη της Λωζάνης  τονίζοντας πως "Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάνη έδωσε στην Ελλάδα τα νησιά εκτός της ζώνης των τριών μιλίων. Το να πετάς κενές περιεχομένου φράσεις, όπως 'έχουν καταλάβει τα νησιά μας' δεν αρκεί. Γιατί αν πείτε αυτό, κάποιοι άλλοι θα πουν πηγαίνετε και πάρτε τα κατειλημμένα νησιά'", είπε.

Σε αντίστοιχη γραμμή και ο Πρέσβης Σελίμ Κιουνεράλπ, που διετέλεσε διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει πως η ένταση αυτή κάνει κακό στην Τουρκία, αφού η Αθήνα ενισχύει τις διπλωματικές της συμμαχίες ανά τον κόσμο. 

Όπως σχολίασε ο Σελίμ Κιουνεράλπ "Βάσει των τελευταίων εξελίξεων η άνοδος της έντασης με την Ελλάδα ευνοεί αυτή τη χώρα, αφού οι φωνές για αυτοσυγκράτηση απευθύνονται στην Τουρκία και η Ελλάδα έδρεψε τους καρπούς αυτής της κρίσης. Το είδαμε και στην ομιλία του καγκελάριου Σόλτς την προηγούμενη εβδομάδα που υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις".

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου

Η τουρκική κλιμάκωση της έντασης αλλά και η σημερινή παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γερμανός καγκελάριος έρχεται στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μία παρουσία ιδιαίτερης σημασίας που έχει ήδη αρχίσει να εκνευρίζει την Άγκυρα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εξαπολύουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Αθήνας. Κάνουν δε λόγο για ένα "ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας"που θα ξεκινήσει από τη σημερινή Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και θα φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.

Κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η κινητοποίηση της υποστήριξης των φίλων και των εταίρων στη διαμάχη που υπάρχει με την Άγκυρα με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης που καταγράφεται από την πλευρά της Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και στη Δύση. Έχει προηγηθεί άλλωστε η θετική μετατόπιση του Βερολίνου από την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, στη στήριξη των ελληνικών θέσεων, μετά τη συνάντηση του κ. Σόλτς με τον Έλληνα πρωθυπουργός στο περιθώριο της τελευταίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στα τέλη Μαΐου. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου του Βερολίνου επέκριναν τις τουρκικές προκλήσεις, τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο αλλά και την στάση του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και κάτι ανάλογο αναμένει η Αθήνα και από την παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Γερμανοί αναλυτές πάντως δεν πιστεύουν ότι ο Όλαφ Σόλτς θα επαναλάβει το διαμεσολαβητικό ρόλο που είχε αναλάβει η Άγγελα Μέρκελ το 2020, αποκλιμακώνοντας τότε την κατάσταση στο Αιγαίο καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης προϋποθέτει την συγκατάθεση και των δύο πλευρών και όπως είναι – μέχρι στιγμής τουλάχιστον γνωστό – ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι νεωτέρας. Ίδωμεν.