Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι: Κατηγορούν την Ελλάδα για... 922 παραβιάσεις στα νησιά με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη

Ξανά στο τραπέζι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η συνεκμετάλλευση στη Μεσόγειο 

Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα προχώρησε η Άγκυρα κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετικό λόγο και παράνομες ενέργειες και απροθυμία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι, Μανώλης Κωστίδης, θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

«Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ,συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα, τονίζοντας ότι «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».


Υπογράμμισε δε ότι «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τον κλιμακωτό, επιθετικό λόγο, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συναντήσεις και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας». 

Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά νησιά, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Άμυνας επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία  και αεροσκάφη και διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Άμυνας και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου». 

Πρόσθεσε δε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων.

Μάλοστα, είπε ότι εκ μέρους της Τουρκίας λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες «κατά αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας». 

Ωστόσο, το κρεσέντο προκλητικότητας επεκτάθηκε και στο θέμα της Μεσογείου κάνοντας έμμεση αναφορά σε συνεκμετάλλευση. «Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» επανέλαβε ότι η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη». 

«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε. 

Πηγή: skai.gr