ΚΑΙΡΟΣ

Τα σενάρια για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» και η κίνηση «ματ» Ελλάδας- Ισραήλ

Η ελληνική διπλωματία επιμένει να δίνει έμφαση στην αδιάκοπη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, στο πλαίσιο του στόχου που έχει βάλει να μην αφήνει «ανεκμετάλλευτο» κανένα διεθνές βήμα.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ηχηρό μήνυμα συμμαχικής ισχύος προς την Τουρκία στέλνουν από κοινού Ελλάδα και Ισραήλ απαντώντας στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα που τροφοδοτεί συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Μεσογειο. Η άδεια που έδωσε η Αθήνα στο Τελ Αβίβ να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, οι οποίες συμπίπτουν με το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο, στέλνουν σαφές μήνυμα αμφισβήτησης των τουρκικών ανυπόστατων αιτιάσεων για την περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και  επισφράγισμα των ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας που στέκονται απέναντι σε κάθε κίνηση αναθεωρητισμού και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παραβιάσεις που έσπευσε αμέσως να επιβεβαιώσει η Τουρκία, με την αντι-navtex που εξέδωσε η Αττάλεια για την συγκεκριμένη ισραηλινή άσκηση, χωρίς καμία δικαιοδοσία στην περιοχή, δεσμεύοντας περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο - Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου.

Το  μήνυμα Ελλάδας-Ισραήλ  γίνεται ακόμη πιο ηχηρό δεδομένης της προαναγγελίας γεωτρήσεων από το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουχαμίτ Χαν» στις 9 Αυγούστου σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεχόμενο για το οποίο είναι απολύτως προετοιμασμένη και σε εγρήγορση η ελληνική πλευρά,  τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Άλλωστε, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία να ετοιμάζει μία ένταση με το γεωτρύπανο, αν και όπως λένε χάθηκε το «πλεονέκτημα» του αιφνιδιασμού, που πιθανόν θα επεδίωκε η Άγκυρα. Οι ίδιες εκτιμήσεις επίσης αναφέρουν πως το πιο πιθανό είναι το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να κινηθεί Ανατολικά και όχι δυτικά, προς το Αιγαίο, γιατί διαφορετικά, όπως ξεκάθαρα προειδοποιούν κυβερνητικές πηγές «αν η Άγκυρα επιλέξει να κινηθεί δυτικότερα, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίδραση και σθεναρή αντίσταση χωρών, με πρώτη της Ελλάδας».

Σε κάθε περίπτωση η ισραηλινή άσκηση με άδεια της Αθήνας νοτίως της Κρήτης, αποτελεί σύμφωνα με ειδικούς, «μία ακόμη κίνηση που ενισχύει τον άξονα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ»  και αφορά τη σύμπλευσή των δύο χωρών της Μεσογείου, σε σειρά ζητημάτων και συμφερόντων, για τα οποία έχουν κοινό προσανατολισμό και θεώρηση. Παράλληλα, η εν λόγω «σύμπραξη» αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι το τουρκο-λυβικό σύμφωνο είναι παράνομο και ανυπόστατο, ενώ υπενθυμίζεται εμφατικά ότι δεν έχει γίνει δεκτό από καμία χώρα παγκοσμίως.

Παράλληλα, πάντως με την ενδυνάμωση διεθνών συμμαχιών της Ελλάδας, η ελληνική διπλωματία επιμένει να δίνει έμφαση στην αδιάκοπη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, στο πλαίσιο του στόχου που έχει βάλει να μην αφήνει “ανεκμετάλλευτο” κανένα διεθνές βήμα. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Καμπότζη, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για τα τεκτενόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για τις επαφές του με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίάς.

Πηγή: skai.gr