Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, επί τάπητος τέθηκαν η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και η συγκρότηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού απευθείας επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε, ώστε να μην χάνονται ζωές στη θάλασσα και να μην επιβαρύνονται τα ελληνικά νησιά.
Τη στιγμή που έχει τεθεί σε ισχύ η προθεσμία τριών μηνών για τη χώρα μας ώστε να λύσει τα κενά ασφαλείας στην καταγραφή αφίξεων ή να κινδυνεύσει με αποβολή από τη Ζώνη Σένγκεν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον ολλανδό ΥΠΕΞ ότι η παρούσα δύσκολη συγκυρία απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι ως προεδρεύων του συμβουλίου της Ε.Ε. επιδιώκει στην ευρωπαϊκή συνεννόηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, και συμφώνησε στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης.
Ο κ. Κέντερς αναφέρθηκε και στο ταξίδι που είχε στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών.
Σε αναρτήσεις του στο Twitter νωρίτερα από τη Γευγελή, ο κ. Κέντερς σημείωσε ότι «το κλείσιμο των συνόρων δεν θα λύσει την προσφυγική κρίση», προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή συνεργασία αφορά το άνοιγμα των συνόρων».
«Είμαστε σε αυτή [την κρίση] μαζί και η μόνη διέξοδος είναι [να είμαστε] μαζί», προσέθεσε, τη στιγμή που διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal» μεταδίδουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν πρακτικά το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ώστε να σταματήσουν οι ανθρώπινες ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Η δήλωση Κέντερς έρχεται λίγα 24ωρα μετά την προτροπή του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προς τα Σκόπια «να είναι απολύτως έτοιμα να σταματήσουν τους μετανάστες στα σύνορά τους με την Ελλάδα».
Μιλώντας στον πρωθυπουργό, ο κ. Κέντερς είπε ότι η Ολλανδία υποστηρίζει την ελληνική θέση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί, σε μία έμμεση αναφορά στο πρόγραμμα διαμοιρασμού 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, το οποίο όμως έως τώρα έχει δει τη μετεγκατάσταση λιγότερων από 500 ανθρώπων.Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.