Κλείσιμο

Ελλάδα - Αίγυπτος: Μια παραδοσιακή φιλία δυναμώνει

Η παραδοσιακή φιλία που συνδέει τις δύο χώρες ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης με τον Ομάρ Άμερ Γιούσεφ, ο οποίος τόνισε ότι Ελλάδα κι Αίγυπτος έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς εκτός της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του πολιτισμού, του εμπορίου και του τουρισμού.

Της Κορίνας Γεωργίου

Η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη για τα δεδομένα του Νοεμβρίου και η ηλιόλουστη Αθήνα είναι όμορφη, παρά τα κορναρίσματα, τη γκρίνια και την ταλαιπωρία του πρωινού μποτιλιαρίσματος. «Ακόμη και σε αυτό μοιάζουν οι δύο χώρες, Ελλάδα κι Αίγυπτος», μας εκμυστηρεύεται ο νέος πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα, ο οποίος μας υποδέχεται στο εμβληματικό κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας, αρχοντικό που πριν στεγάσει την Αιγυπτιακή Πρεσβεία αποτέλεσε τόπο προσωρινής διαμονής του βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου που επισκεπτόταν συχνά την Αθήνα.

Σήμα κατατεθέν της πρεσβείας οι πανύψηλοι αιγυπτιακοί φοίνικες στην μπροστινή αυλή, που είχαν προσφερθεί στην Ελλάδα, έπειτα από παράκληση της Αμαλίας η οποία φύτεψε τους περισσότερους στη δυτική είσοδο του Εθνικού Κήπου.

Το πρωινό έχει μόλις σερβιριστεί στην αριστοκρατική αίθουσα που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ, με παραδοσιακά εδέσματα της Αιγύπτου που θυμίζουν κατά πολύ Ελλάδα.

Η παραδοσιακή φιλία που συνδέει τις δύο χώρες ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης με τον Ομάρ Άμερ Γιούσεφ, ο οποίος τόνισε ότι Ελλάδα κι Αίγυπτος έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς εκτός της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του πολιτισμού, του εμπορίου και του τουρισμού.

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος στρέφει τους προβολείς στα μεγαλεπήβολα έργα, τη νέα διοικητική πρωτεύουσα, την οικονομική ζώνη και το κέντρο εφοδιασμού (logistic) στη Διώρυγα του Σουέζ, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο και πολλές άλλες πτυχές της Δημοκρατίας της, με τρόπο που να αντανακλά τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και την υφιστάμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που έχει κοστίσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια δεν είναι ένα τυπικό μουσείο. Πολλοί κάνουν λόγο για το 8ο θαύμα του κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το GEΜ έχει σχεδόν 45.000 τ.μ. επιφάνεια δαπέδου, 12 αίθουσες εκθέσεων, 100.000 αντικείμενα κι αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του πριν το νέο έτος.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου, που φτάνει στη χώρα μας σε μια κομβική στιγμή για την Ελλάδα αλλά και τις παγκόσμιες ισορροπίες, χαιρέτισε την προγραμματισμένη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη COP27, την οποία θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος την ερχόμενη εβδομάδα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, μια σύνοδος που θα εστιάσει στην εφαρμογή των στόχων που τέθηκαν.

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη COP27, τόνισε πως θεωρείται η κυριότερη του 2022 και το σημαντικότερο φόρουμ για τους ηγέτες του κόσμου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε μία από τις πιο σημαντικές υψηλού επιπέδου συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης της Διάσκεψης αποτελεί άλλη μια απόδειξη των ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στο διάσημο αιγυπτιακό θέρετρο – παραμένει ακόμη ασαφές αν θα παρευρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν – έχει ξεκινήσει, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη Διάσκεψη που διεξάγεται εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και με την ανάγκη για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο επιτακτική από ποτέ. 

Πρεσβεία