Κλείσιμο

Παρακολουθήσεις: Τα 4 + 1 σενάρια για την Εξεταστική Επιτροπή

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό αντικείμενο το διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Παράλληλα για την πρώτη «φθινοπωρινή» μέσα στο Αύγουστο μάχη της Βουλής την Παρασκευή τα κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στα διαδικαστικά για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορούν τόσο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και η συζήτηση στην Ολομέλεια επικεντρώνουν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό αντικείμενο το διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Παράλληλα για την πρώτη «φθινοπωρινή» μέσα στο Αύγουστο μάχη της Βουλής την Παρασκευή τα κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου και ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως σύμφωνα με το άρθρο 41 Α του Κανονισμού της Βουλής η ακρόαση προσώπων είναι υποχρεωτική αν το ζητήσουν τα 2/5 της συγκεκριμένης Επιτροπής.  Και από το στιγμή που τα 9 μέλη από τα 19 που τη συγκροτούν ανήκουν στην αντιπολίτευση αν τα πέντε κόμματα συμπορευτούν σε αυτό το πεδίο τότε η πλειοψηφία θα πρέπει να υπακούσει. Συνεπώς η αντιπολίτευση έχει το πάνω χέρι, όπως και στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Από εκεί και πέρα τα σενάρια για την τελική μορφή που μπορεί να πάρει το αίτημα για την Εξεταστική είναι πολλά, όμως σιγά - σιγά φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο:

- Το πιο κυρίαρχο είναι η Επιτροπή (αφού πάρει την έγκριση της Ολομέλειας με μίνιμουμ 120 ψήφους) να ξεκινήσει με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ (που θα έχει την αριθμητική πλειοψηφία) να ανοίξει συζήτηση για διεύρυνση των εργασιών της. Με ένα εισηγητικό – συμπληρωματικό κείμενο θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια (είναι μια τυπική διαδικασία) που θα δώσει το «πράσινο φως» για περαιτέρω έρευνα σε υποθέσεις του παρελθόντος και όχι μόνο στα σημερινά ζητήματα που αφορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

- Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αυτόνομα, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση μέχρι το τέλος φαίνεται πως συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

- Το ΠΑΣΟΚ να δεχτεί και να συμπεριλάβει στη δική του πρόταση το αίτημα του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού το 2016 είναι επίσης πολύ πιθανό. Θεωρείται σίγουρο πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί τη Δευτέρα όχι μόνο από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και από την πλειοψηφία, καθώς η πρόταση του Περισσού πατάει στα όσα υποστηρίζει η ΝΔ για διεύρυνση.

- Η πλειοψηφία να φέρει στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την περίοδο από το 2012 – 2015 και η Χαριλάου Τρικούπη και οι άλλες δυνάμεις να κάνουν δεκτό το χρονικό άνοιγμα των ερευνών. Είναι ενδεικτικό πως από τη γαλάζια παράταξη έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους στην Επιτροπή (πιθανότατα την άλλη Τετάρτη) να καταθέσουν και οι πρώην διοικητές κ.κ Δραβίλλας και Ρουμπάτης.

Το ενδεχόμενο να συγκροτηθούν δυο διαφορετικές Εξεταστικές είναι κάτι που οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θέλουν να αποφύγουν. Το απέκλεισε, άλλωστε και ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί το δικαίωμα που έχει η μειοψηφία.

TAGS: ΣΥΡΙΖΑ