Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά
Πριν καν περάσει ένα 24ωρο το κλίμα συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πήγε περίπατο και τα «αίματα» ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση άναψαν ξανά με αφορμή τον εκλογικό νόμο και την πρόσβαση στην πριμοδότηση του περίφημου μπόνους.
Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν με το καλημέρα σας ένσταση αντισυνταγματικότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι με τις προβλέψεις του άρθρου 1 παρ. 2β αποκλείει ουσιαστικά τους συνασπισμούς κομμάτων από το μπόνους των 20 έως 50 εδρών ευεργετώντας αυτόνομα κόμματα.
Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση το μπόνους μπορεί να κατανεμηθεί σε συνασπισμό κόμματος που εξελέγη ως πρώτη δύναμη στις εκλογές, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων, διευκρινίζοντας ότι «ο μέσος όρος προκύπτει από προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο συνασπισμός με τον αριθμό των κομμάτων που το αποτελούν».
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αν συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από 2 κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% που συνιστά τον μέσο όρο των κομμάτων του συνασπισμού.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προϋπήρχε αυτούσια στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου του 2008, καταργήθηκε με τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανέρχεται ως είχε με το νομοσχέδιο του Τάκη Θεοδωρικάκου, κάτι το οποίο το κυβερνητικό στρατόπεδο φρόντισε να υπενθυμίσει με δηκτικό τρόπο στους αντιδρώντες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προϊσχύουσα ρύθμιση δεν έχει κριθεί ποτέ μέχρι σήμερα αντισυνταγματική παρότι υπάρχουν αντικρουόμενες νομικές απόψεις.
Για την κορυφή μίας πρακτικής «πονηρίας πολιτικής», που έχει καταδικαστεί, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, διερωτώμενος αν η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκλείσει μία συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ είτε την πριμοδότησή του κόμματός του αν αυτό ξεπεράσει σε ποσοστό τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.
Ως «σκανδαλώδη» κι «απαράδεκτη» κατήγγειλε την εν λόγω ρύθμιση ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για «λυπηρή» επιμονή της κυβέρνησης στη λογική του διαχωρισμού κομμάτων μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Της υποκρισίας ήλιε νοητέ...», ήταν το καυστικό σχόλιο του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ, παραφράζοντας το φημισμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», προκειμένου να στηλιτεύσει ως υποκριτική την αντιπαράθεση, αφού όπως τόνισε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ προβλέπουν ένα ποσοστό μπόνους που «κλέβει» την ψήφο του λαού.
Εμπαιγμό των πολιτών με στόχο τα ψηφοθηρικά κέρδη καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός. «Υπήρχε αυτή η ρύθμιση στο νόμο Παυλόπουλου. Δεν την αλλάξατε όταν σας βόλευε και θα έχετε δυο μέρες να απολογείστε γιατί κοροϊδεύετε πάλι τον ελληνικό λαό. Απλά και σταράτα. Τους
παρά φύσιν συνασπισμούς, που οδηγούν σε εκτρώματα προσπαθούμε να προστατέψουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ξέρουμε πώς οραματίζεστε τους συνασπισμούς. Το κάνατε 89' και 90' όταν κατεβήκατε με το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές για να ανακόψετε τη φόρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Καιροσκοπικούς συνασπισμούς θέλετε. Γι' αυτό ψηφίσατε την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και στην αυτοδιοίκηση, γιατί στην αναμπουμπούλα χαίρεστε», πέταξε το πρώτο «καρφί» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και τη στάση του ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας στο ίδιο ύφος: «το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 3 εκλογές με το νόμο Κούβελα. Τότε δεν σας ενοχλούσε;».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επίμαχη διάταξη είναι μεταφορά «γραμμή – γραμμή, λέξη – λέξη» εκείνης του νόμου Παυλόπουλου το 2008 και συνεχίζοντας την αντεπίθεση επιστράτευσε την ειρωνεία, προσθέτοντας ότι: «Ο κ. Παυλόπουλους που χαίρει της εκτίμησης όλων μας και πριν λίγες μέρες υποστηρίζατε δημοσίως για να εκλεγεί ήταν ο εισηγητής. Ποιον στηρίζατε λοιπόν με βάση αυτά που λέτε τώρα; Τον αντιδημοκράτη που έκανε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα;».
Τέλος ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε πως στο νομικό σκέλος το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς ποτέ συνασπισμός κομμάτων δεν πήρε την πρώτη θέση για να κριθεί το θέμα στην ουσία του στο Ανώτατο Δικαστήριο, αντιθέτως γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής το 1990 και το 2008 θεωρούν τη ρύθμιση συνταγματικώς ανεκτή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, οι συντάκτες της οποίας επισημαίνουν ότι παρότι η επίμαχη ρύθμιση δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική, ο Άρειος Πάγος έχει καταστήσει ήδη αδρανή αντίστοιχη πρόβλεψη προϊσχύουσας νομοθεσίας «μετα-βαφτίζοντας συνασπισμούς σε αυτοτελή κόμματα».
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την πλειοψηφία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.