Κλείσιμο

Εκλογές τον Μάιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ο πολιτικός χάρτης πριν και μετά τις εκλογές - Τι είπε για αυτοδυναμία, συνεργασίες καθώς και για αλλαγές στο Σύνταγμα - «Καρφιά» για Νίκο Ανδρουλάκη

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τον πολιτικό χάρτη που θα ακολουθήσει από σήμερα μέχρι και τις εκλογές του Μαΐου, όπου τις "τοποθέτησε" και επίσημα αλλά και το θεσμικό και πολιτικό του πρόγραμμα για μετά τις εκλογές εφόσον η ΝΔ είναι και πάλι κυβέρνηση, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να δώσει ημερομηνία, προανήγγειλε το στήσιμο της κάλπης εντός του Μαΐου εξηγώντας μάλιστα γιατί δεν μπορούν να διεξαχθούν αργότερα.

«Μπορώ  να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός.

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκτιμώντας ότι «αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα» και για το λόγο αυτό υπερασπίστηκε την ανάγκη των δεύτερων εκλογών μετά την κάλπη του Μαΐου που θα στηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». 

Μιλώντας δε, για τις συνεργασίες ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να δείξει την έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών στη χώρα μας, «κάρφωσε» τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφερόμενος στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. «Όταν παραδείγματος χάρη ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος... Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους» παρατήρησε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο που επανεκκίνησε και πάλι δειλά - δειλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι φιλοδοξεί να ξανακερδίσει τις εκλογές, την ίδια ώρα γνωρίζει ότι «η καρέκλα του πρωθυπουργού είναι προσωρινή. Δεν είναι μία μόνιμη θέση αυτή και αυτό είναι κάτι το οποίο φροντίζω να το θυμίζω στον εαυτό μου σε κάθε ευκαιρία.

Προφανώς και είμαστε, μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Φιλοδοξώ να ξανακερδίσω εκλογές και πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Όμως αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γεννήσει αισθήματα σιγουριάς και αλαζονείας» σημείωσε.

Μάλιστα θυμήθηκε τα πρόσφατα λόγια της Ευδοκίας, μια γυναίκας που επέβαινε στο μοιραίο τρένο των Τεμπών ότι «κάνει κανείς σχέδια και ο Θεός γελά», για να αντιπαραβάλει τα σχέδια που είχε κάνει η παρούσα κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια και πόσα της έτυχαν, τα οποία έπρεπε να διαχειριστεί. «Πάρα πολλά απρόοπτα, πάρα πολλές κρίσεις. Άρα, ο σχεδιασμός είναι απαραίτητος, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι πάρα πολλές φορές βρισκόμαστε απέναντι σε απρόοπτα γεγονότα, τα οποία μας υποχρεώνουν να ανασχεδιάσουμε τις προτεραιότητές μας» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του και για τις θεσμικές μετεκλογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει αναφερόμενος στην πρόθεσή του στην επόμενη Βουλή να εκκινήσει πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως είπε.

Μεταξύ των αλλαγών στις οποίες θα επιμείνει και στην επόμενη λοιπόν συνταγματική αναθεώρηση θα είναι η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ όπως ανέφερε "υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε επιτελικό κράτος" κατέληξε ο πρωθυπουργός δίνοντας τον τόνο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώξει εφόσον συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας για μία ακόμη τετραετία.

Στα δύο το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Στις ειδήσεις πάντως που "έβγαλε" ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε είναι και η σκέψη του να χωριστεί πλέον το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε δύο Υπουργεία. Αιτιολόγησε μάλιστα τις σκέψεις του τονίζοντας ότι "σε ένα Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει σε υποδομές και οι μεταφορές ενδεχομένως να είναι ο «φτωχός συγγενής». Και μία από τις σκέψεις που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν πρέπει να ξανά-δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο Υπουργείο Μεταφορών και να σπάσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα δύο. Είναι κάτι το οποίο σαφέστατα και το σκέφτομαι και το εξετάζουμε".

Τα Τέμπη και το ενδεχόμενο παραίτησης

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού αναλώθηκε στο τραγικό δυστύχημα, τα γεγονότα, τις παραλήψεις, τις ευθύνες τις παθογένειες που συνέβαλλαν σε αυτό για να δεσμευτεί για πολλοστή φορά ότι θα κάνει ό,τι μπορεί "για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε και πώς φτάσαμε ως εδώ" σημειώνοντας ότι «στα Τέμπη η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες».

Μίλησε όμως και για το πως ο ίδιος βίωσε εκείνο το δραματικό βράδυ του δυστυχήματος από την στιγμή που ενημερώθηκε. "Έμεινα όρθιος όλο το βράδυ, προσπαθώντας να αποκτήσω καλύτερη εικόνα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι μιλούσαμε για κάτι το οποίο ήταν καταστροφικό. Όταν μιλήσαμε με τους πρώτες διασώστες, οι οποίοι πήγαν και μας περιέγραψαν μία εικόνα αποκαλυπτική. Και όταν πήγα την επόμενη μέρα, ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο έχω κάνει".

Στην ερώτηση πάντως του Σταύρου Θεοδωράκη αν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά τα γεγονότα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ευθέως. "Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο. Και οι πολίτες θα μας χρεώσουν το γεγονός ότι δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή στο βαθμό που εκείνοι θα κρίνουν" κατέληξε.

Η υποψηφιότητα Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, σχολίασε ότι αυτό τον τιμά και παρατήρησε ότι αυτό δεν το έχουμε δει πολλές φορές στην ελληνική πολιτική σκηνή, απέφυγε ωστόσο να ξεκαθαρίσει το τοπίο της υποψηφιότητας του τέως Υπουργού στις επικείμενες εκλογές δηλώνοντας ότι θα το συζητήσει μαζί του "όταν έρθει η ώρα". ​

Πηγή: skai.gr