ΚΑΙΡΟΣ

Νέα εποχή στην Κύπρο μετά τις εκλογές: Ο Χριστοδουλίδης έβγαλε... νοκ άουτ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη πρόεδρος δίχως την υποστήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων στην Κύπρο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκλέγεται χωρίς την υποστήριξη ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Είναι μια νέα εποχή για την Κύπρο και τους κομματικούς μηχανισμούς που ίσως αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης των ψηφοφόρων από εδώ και στο εξής. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρήθηκε «αντάρτης» από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Παρ΄όλα αυτά τα στοιχεία από κυπριακά μέσα αναφέρουν πως απέσπασε το 75% των ψηφοφόρων που στις  5 Φεβρουαρίου είχαν ψηφίσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αυτό συνέβαλε και η στήριξη της υποψηφιότητας του από τον Νίκο Αναστασιάδη κυρίως παρασκηνιακά. Υπήρξε άλλωστε στενός συνεργάτης του για σχεδόν δέκα χρόνια. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε το 51,97% των ψήφων έναντι 48,03% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σε απόλυτο αριθμό η διαφορά τους ήταν μόλις 15.532 ψήφοι.

Το άλλο μήνυμα της κάλπης αφορά τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου». ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθίστανται πλέον ο τρίτος πόλος στη πολιτική ζωή της Κύπρου. Σημαντική «δεξαμενή» για τον νέο πρόεδρο ήταν και το ΕΛΑΜ που φαίνεται ότι τον πριμοδότησε με ένα ποσοστό κοντά στο 4% ,δηλαδή περίπου 18.000 ψήφους. Υπενθυμίζεται πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μετά τον πρώτο γύρο είχε κόψει κάθε δεσμό με το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ μπορεί να έχασε τις προεδρικές εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά, ωστόσο το κόμμα παρουσιάζει μια δυναμική που θα κληθεί να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί από εδώ και πέρα. Η συσπείρωσή του ήταν πολύ καλή και τώρα ετοιμάζονται για το Συνέδριο τους βάζοντας στη συζήτηση αλλαγές στα οργανωτικά. Ο μεγάλος χαμένος των διπλών εκλογών είναι αναμφισβήτητα ο ΔΗΣΥ με τα «Συναγερμικά» στελέχη να βρίσκονται σε αναβρασμό. Επόμενο στοίχημα για όλα τα κόμματα είναι οι βουλευτικές εκλογές με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές να προηγούνται.

Η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι σε ισχύ το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο. Την 1η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρία του σώματος. Αναμένεται να διαβουλευθεί με τα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση «ευρείας κοινωνικής αποδοχής», όπως έχει δεσμευτεί. Πέρα από τον σχεδιασμό που θέλει το 50% του νέου κυβερνητικού σχήματος να είναι γυναίκες τίποτα ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό. Ούτε αν υπάρχει περίπτωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός να αναθεωρήσει την απόφασή του να μείνει στην αντιπολίτευση. Στη δήλωσή του για το τελικό αποτέλεσμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθέτησε μια πιο ήπια στάση, λέγοντας ότι «ο νέος πρόεδρος μπορεί να στηρίζεται στον ΔΗΣΥ», χωρίς να είναι στην κυβέρνηση.  Είναι βέβαιο πως στο υπουργικό σχήμα θα συμμετέχουν οι δυνάμεις που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δηλαδή το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ από τον ενδιάμεσο χώρο.

Στο Κυπριακό κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε θέσει ως προτεραιότητα του την πολιτική των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας την περίοδο που υπήρξαν οι προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Είχε, μάλιστα δεχθεί κριτική πως είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τις προσδοκίες χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μετά το Κραν Μοντανά και το ναυάγιο στις συζητήσεις για το κυπριακό, φέρεται να είχε εισηγηθεί στον Νίκο Αναστασιάδη να κρατήσει πιο σκληρή στάση. Προτεραιότητά του είναι ο ενεργότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στο μεταναστευτικό η βασική δέσμευση που θα κληθεί να υλοποιήσει είναι η δημιουργία του υφυπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νέο χαρτοφυλάκιο θα συστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες ώστε να εξεταστούν ταχύτερα οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Πηγή: skai.gr