Κλείσιμο

Σκληρή μάχη για τις έδρες στην Αττική - Οι «δυνατές» υποψηφιότητες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Η μάχη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σκληρή τόσο στην Α΄ Αθήνας όσο και στον Νότιο τομέα.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η Αττική είναι πάντα το βαρόμετρο των εκλογών, καθώς οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους φτάνουν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ τερμάτισε πρώτη στην Α΄ Αθηνών, στον Βόρειο και στον Νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών, στην Α΄ Πειραιά και στην Ανατολική Αττική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαψε ροζ τον χάρτη στον δυτικό τομέα της Β΄ Αθηνών, στη Δυτική Αττική και στην Β΄ Πειραιά. Η μάχη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σκληρή τόσο στην Α΄ Αθήνας όσο και στον Νότιο τομέα. Λόγω της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 οι δυο από τρεις έδρες θα φύγουν από τις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Υποψήφιοι για τη ΝΔ, που πήρε ποσοστό 42,32% πριν από τρία χρόνια, θα είναι οι νυν βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άγγελος Συρίγος και η Φωτεινή Πιπιλή. Υπενθυμίζεται πως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που είχε εκλεγεί έκτος σε ψήφους δεν θα είναι στη λίστα της σημερινής πλειοψηφίας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε στο ψηφοδέλτιο να προστεθεί και ο εξαιρετικά δημοφιλής από τη θητεία του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο φαίνεται να υπερισχύει το σενάριο να αναλάβει προεκλογικά τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη θέση του Γιάννη Οικονόμου, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Φθιώτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό και κεντρώο προφίλ της κυβέρνησης. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενδεχομένως να βρεθεί και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Υπολογίσιμος «αντίπαλος» στην Α΄ Αθήνας είναι ο πρώην πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, από τη στιγμή που αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιος καθώς ήταν ο πρώτος επιλαχών. Έχει ήδη γίνει γνωστό πως στις λίστες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των νοσηλευτών Δημήτρης Σκουτέλης.

Το 2019 η γαλάζια παράταξη στην Α΄ Αθήνας είχε εκλέξει επτά βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ (31,29%) τέσσερις. Τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Φίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στην εξίσωση για την Κουμουνδούρου δεν θα υπάρχει πλέον η Ράνια Σβίγκου (ήταν πρώτη επιλαχούσα), καθώς ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος έχει δεσμευτεί να μην πολιτευτεί. Αν ο Νάσος Ηλιόπουλος παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου τύπου θεωρείται πιθανό να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι στη συγκεκριμένη λίστα αν και είναι μια γνωστή περιφέρεια για αυτόν εξαιτίας της υποψηφιότητάς του για το δήμο Αθηναίων το 2019.

Το ΠΑΣΟΚ (5,16% το 2019) στην ίδια περιφέρεια μεταξύ άλλων αναμένεται να έχει στις λίστες του τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, τον Δημήτρη Οικονόμου και την Ζέφη Δημαδάμα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νότιος τομέας όπου επίσης αναμένεται να χαθεί μια έδρα. Εννέα βουλευτές είχε εκλέξει η ΝΔ (39,49%) και ο «συνωστισμός» είναι μεγάλος. Κατά σειρά οι Νίκος Δένδιας, Κώστας Κυρανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Καλλιάνος και Βασίλης Σπανάκης είχαν πάρει το εισιτήριο για τη Βουλή. Στη λίστα θα προστεθούν με αξιώσεις οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Τάσος Γαϊτάνης και πιθανότατα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ (32,03%) οι Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας και Ραλία Χρηστίδου θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι από τα στελέχη που θα επιχειρήσουν να μπουν σφήνα στο νέο βουλευτικό σχήμα του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ (5,72%) στον Νότιο τομέα αναμένεται να «παρελάσουν» πολλοί κορυφαίοι με τους Τόνια Αντωνίου, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, Στέφανο Ξεκαλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Γιώργο Πεταλωτή να διεκδικούν μια θέση στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις τρεις περιφέρειες που μπορεί να επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης ίσως να είναι ο Νότιος τομέας.

Κορυφαίοι υπουργοί που δεν σχεδιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν τη μάχη της Βουλής είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιλέγοντας να έχει εξωκοινοβουλευτικό ρόλο, ο Άκης Σκέρτσος που φέρεται να μην επιθυμεί να πολιτευτεί και αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Η Μίνα Γκάγκα δεν αποκλείεται να ξαναβρεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.