Κλείσιμο

Δύο απανωτές αναμετρήσεις με διαφορετικό εκλογικό σύστημα

Είναι η πρώτη φορά, πάντως μεταπολιτευτικά που το ενδιαφέρον δεν στρέφεται για το τι θα γίνει ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα και ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πολλά είναι τα επίδικα της επόμενη κάλπης και ακόμα πιο πολλά τα απρόοπτα, καθώς τη στιγμή που τα κόμματα κάνουν τους προεκλογικούς τους σχεδιασμούς ένα τραγικό ναυτικό δυστύχημα ήρθε να αλλάξει τα πάντα.  Όπως και να έχουν τα πράγματα οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Το εκλογικό σώμα θα αποφασίσει αν θα επιβεβαιώσει ή αν θα αλλάξει τους συσχετισμούς όπως καταγράφηκαν την 21η Μαΐου. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενες απανωτές αναμετρήσεις. Ούτε στις τρεις εκλογές του 1989-1990, ούτε το καλοκαίρι του 2012, με τον μεγάλο «πολιτικό σεισμό», άλλαξε ενδιάμεσα το εκλογικό σύστημα. Σε δέκα ημέρες που οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ξαναβρεθούν στα παραβάν θα ψηφίσουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που έχει το χαρακτηριστικό του μπόνους το οποίο αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών που θα πάρει το πρώτο κόμμα. Εκεί άλλωστε στηρίζεται και το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης. Η αυτοδυναμία να μην μεταφραστεί σε παντοδυναμία και η εικόνα του «ενάμιση κόμματος» να αναστραφεί. Πρόκειται για μια άλλη λογική, μια εντελώς διαφορετική κάλπη, που όπως λένε όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, θα είναι άδεια. Αν τον Μάιο οι ψηφοφόροι ψήφισαν για το μοντέλο διακυβέρνησης πλέον αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει.

Όπως έγινε και το 2012 και το 2015, όπου η επίδραση της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων ήταν καταλυτική, στροφή στο μικρότερα κόμματα καταγράφηκε και στις 21 Μαίου. Όχι αρκετή ώστε να δώσει σε τρία από αυτά (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25) το εισιτήριο για τη Βουλή. Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στην πλειοψηφία τους πως τα δυο πρώτα θα περάσουν το όριο του 3%. Από τη στιγμή που όλοι στοιχηματίζουν ότι δεν θα χρειαστεί άλλη εκλογική αναμέτρηση η πιθανή είσοδός τους στη Βουλή θα «κόψει πόντους» από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Οι ψηφοφόροι μπορεί να εγκατέλειψαν σε ένα βαθμό τις λεγόμενες συστημικές δυνάμεις, όμως έβαλαν και ένα «φρένο». Δεν έδωσαν «λευκή επιταγή» στους μικρούς και τώρα τους επαναξιολογούν. Ενδεχομένως παράλληλα να έδωσαν με αυτόν τον τρόπο περισσότερο χρόνο σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μια τελευταία ευκαιρία να ξεθολώσει το μήνυμά της και να ανανεωθεί και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να δείξει αν μπορεί να επανέλθει ως ισχυρή δύναμη στα πράγματα.

Είναι η πρώτη φορά, πάντως μεταπολιτευτικά που το ενδιαφέρον δεν στρέφεται για το τι θα γίνει ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα και ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η απλή αναλογική απέτυχε παταγωδώς να δημιουργήσει συνθήκες συγκλίσεων. Αυτό που παίζεται είναι η πλειοψηφία που θα κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία και πόσο ισχυρή θα είναι. Και παράλληλα ένα σκληρό «πόκερ» είναι σε εξέλιξη στο χώρο της κεντροαριστεράς με επίδικο την ηγεμονία.

Πηγή: skai.gr