ΚΑΙΡΟΣ

«Τώρα ή ποτέ» το νέο δίλημμα στο δρόμο προς τις κάλπες – Ποια η νέα στρατηγική της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ουσιαστικό δίλημμα που θα επικρατήσει την επόμενη μέρα της εθνικής τραγωδίας και θα συνοδεύσει τον πολιτικό διάλογο μέχρι και τις κάλπες

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής που θα οδηγούσε την κυβερνητική παράταξη στις εκλογές, προχωράει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο παραμέρισε κάθε άλλη συζήτηση και παρέμβαση πέραν εκείνων που στόχο έχουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης,τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών και την αποκατάσταση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας το συντομότερο δυνατό.

Τα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση, πριν τις καταιγιστικές εξελίξεις, τα έκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προτάσσοντας το αυξημένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που εκκρεμεί και λέγοντας,σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση έχει πλούσιο νομοθετικό έργο στις επόμενες εβδομάδες, με περίπου δέκα νομοσχέδια να έρχονται προς ψήφιση.

Παρεμβάσεις όμως αναμένονται και για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το δυστύχημα των Τεμπών, μεταξύ των οποίων, όπως φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός , την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, παρατηρώντας ότι αυτό θα γίνει με σεμνό τρόπο.

Αυτό άλλωστε ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τους Υπουργούς του, ουσιαστικά να είναι σεμνοί, όταν τους προέτρεψε να είναι μεν παρόντες στον δημόσιο διάλογο αλλά με ενσυναίσθηση, χωρίς κανένα συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε όμως και το δίλημμα των επικείμενων εκλογών που αργά ή γρήγορα θα γίνουν, καθώς ούτως ή άλλως πλησιάζει η λήξη, και συνταγματικά, της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Υπό το βάρος της σκιάς που ρίχνει σε όλη τη χώρα το οδυνηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ουσιαστικό δίλημμα που θα επικρατήσει την επόμενη μέρα της εθνικής τραγωδίας και θα συνοδεύσει τον πολιτικό διάλογο μέχρι και τις κάλπες.

“Το σύνθημα «Ποτέ Ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα θα γίνει «Τώρα ή Ποτέ» για την αναγέννηση όλης της χώρας και η δική μας απάντηση είναι «Τώρα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός ενώπιον των Υπουργών του δίνοντας τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής που θα ασκηθεί στο εξής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για 'πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού”, θέτοντας ευθέως το ερώτημα “ποιος μπορεί να κάνει αυτή τη σύγκρουση και να την επιτύχει προς όφελος της χώρας”.

Το “focus” της κυβέρνησης στο δυστύχημα των Τεμπών και στην άμεση δρομολόγηση μέτρων και παρεμβάσεων για να διορθωθούν όλα τα εγκληματικά προβλήματα που χρονίζουν, δεν σημαίνει ότι θα βγάλει εκτός “κάδρου” και τα υπόλοιπα διλήμματα που τέθηκαν προ της τραγωδίας, όπως η ευθεία σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, προσαρμοσμένη ωστόσο στα νέα δεδομένα και το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.

Δεν προτίθεται εξάλλου η κυβέρνηση να απεμπολήσει τα όσα σημαντικά έγιναν την τετραετία διακυβέρνησής της, όπως και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα παρέλαβε,σε σχέση και με το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στον προεκλογικό αυτό δρόμο, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιλέξει την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα στις πολιτικές συζητήσεις, με στόχο να διατυπώνονται καθαρά και με σαφήνεια οι προτάσεις και τα ερωτήματα και επιχειρώντας να “ανοίξει” η πολιτική συζήτηση ει δυνατόν και εκτός της τραγωδίας των Τεμπών.

Πηγή: skai.gr