ΚΑΙΡΟΣ

Οι νικητές, οι ηττημένοι, η ψήφος ανοχής και το «σκληρό ροκ» της προεκλογικής περιόδου

Πώς διαμορφώνεται το κλίμα ενόψει των εκλογών, αλλά και των διερευνητικών μετά την 21η Μαΐου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η «κυβέρνηση των ηττημένων» είναι μια κουβέντα που θα τραβήξει αρκετά μέσα στην προεκλογική περίοδο. Σαφώς βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, αφού εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να συγκροτήσει μια ασταθή και βραχύβια κυβέρνηση που θα αποτελεί παράλληλα «επανάληψη» του 2015, καθώς θα περιλαμβάνει και το ΜέΡΑ25. Ακόμα και με τη μορφή της ψήφου ανοχής που μπήκε αυτή την εβδομάδα στη συζήτηση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Από την Κουμουνδούρου παρά τις «παραφωνίες» της περασμένης εβδομάδας επιμένουν πως το μοναδικό ενδεχόμενο που συζητούν για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα στην κάλπη της 21ης Μαΐου.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα γαλάζια στελέχη διαμηνύουν συνεχώς πως στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ένα «plan b» που περιλαμβάνει μια κυβέρνηση από τρεις μειοψηφικές δυνάμεις. Και δεν θα σταματήσουν να το λένε μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες χτυπώντας ένα «καμπανάκι» προς το εκλογικό σώμα. Άλλωστε από την πλευρά της πλειοψηφίας υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή πως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ήταν ένας ελιγμός του Αλέξη Τσίπρα για να κόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία.

Κανείς δεν αμφισβητεί ποιο είναι το πολιτικά ορθό. Ο πρώτος είτε να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε να αναζητεί μέσω των διερευνητικών εντολών τα περιθώρια συνεργασιών που έχει. Αυτό υποστηρίζει χωρίς αστερίσκους και ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια, ωστόσο είναι πως το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής,  που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2016, είναι το μόνο που δίνει τη δυνατότητα για εναλλακτικά σενάρια. Και ισχύει πως το Σύνταγμα δεν ορίζει τον τρόπο που θα σχηματιστεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.  Ο «ξαφνικός θάνατος» της Νέας Δημοκρατίας, που στηρίζεται στην πρόσθεση, «ΣΥΡΙΖΑ 31% + ΠΑΣΟΚ 12% + ΜέΡΑ25 4%» με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και με 10% εκτός Βουλής, δεν είναι μια εύκολα επιτεύξιμη εκλογική εξίσωση. Και για αυτό το λόγο τα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμώνουν με όσους εξετάζουν δημοσίως την υποπερίπτωση ενός εκλογικού αποτελέσματος.

Μόνο η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων είτε η «ψήφος ανοχής» θα μπορούσε να λύσει αυτό τον γρίφο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο σενάριο. Ο γενκός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ γίνεται ακόμα πιο επιθετικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουν οι κάλπες βλέποντας πως υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι Αριστεροί ψηφοφόροι που ψάχνουν πολιτική στέγη. Επικριτική ήταν και η πρόσφατη τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τα Τρίκαλα: «Εμείς δεν μιλάμε ούτε για την κυβέρνηση των νικητών ούτε των ηττημένων. Δεν έχω δει ξανά πρωθυπουργό να φέρνει την απλή αναλογική και μετά να λέει ότι δεν την αξιοποιεί, αν δεν είναι πρώτο κόμμα. Άρα, πώς λειτουργεί η απλή αναλογική; Ξέρετε τι δείχνουν όλα αυτά; Τον καιροσκοπισμό τους». Παραδίδει «μαθήματα απλής αναλογικής» ο Νίκος Ανδρουλάκης ή απλώς εκφράζει έντονα την επιθυμία του η πρώτη κάλπη να αναδείξει κυβέρνηση; Σε ρυθμούς σκληρούς ρόκ κινήθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του για το ίδιο θέμα: «Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει "καμία συζήτηση, ελάτε μετά", ουσιαστικά μας λέει, ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός».

Όλες αυτές οι δηλώσεις δείχνουν πως κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών για να προκύψει κάποια συνεργασία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα πρέπει να ξεπεραστούν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων, καθώς προγραμματικά δεν έχει γίνει καμία συζήτηση. Και ασφαλώς να ξεχαστούν όλες οι «βαριές κουβέντες» και το τοξικό κλίμα που θα έχει παραχθεί κατά τα διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εκτός και αν  επιβεβαιωθεί η ρήση του Φρανσουά Μιτεράν που έχει ακουστεί πολύ το τελευταία διάστημα από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ: «Πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα γεγονός που αλλάζει τα πάντα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις εκλογές».
 

Πηγή: skai.gr