ΚΑΙΡΟΣ

Εκλογές 2023: Το «φλερτ» της ΝΔ με το κέντρο και το χρώμα που «σπάει» το γαλάζιο

Τα πρόσωπα που επελέγησαν από τον χώρο του κέντρου και αξιοποιήθηκαν στη «βασική ομάδα» της κυβέρνησης - Ως το τέλος της εβδομάδας τα ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Πολλές φορές ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του και σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, είχε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν και πάλι για τη διακυβέρνηση της χώρας, και στα χαρακτηριστικά της. Σε αυτό το πλαίσιο πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά και να απευθύνει κάλεσμα σε στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Μία “συνταγή που τη δοκίμασε άλλωστε με επιτυχία – σύμφωνα με την κρίση των πολιτών στις σφυγμομετρήσεις – και στην παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, ενσωματώνοντας στο κυβερνητικό σχήμα, πολιτικούς από το χώρο του κέντρου. Ο Άκης Σκέρτσος – που προορίζεται για κυβερνητικός εκπρόσωπος της προεκλογικής περιόδου- είναι ένα από τα πρόσωπα εκείνα που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του λεγόμενου κέντρου, όπως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, η Λίνα Μενδώνη αλλά και οι υφυπουργοί Παναγιώτης Τσακλόγλου και Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το ίδιο λοιπόν σκοπεύει να κάνει ο πρωθυπουργός και σε μια πιθανή επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ που θα αναδείξει η κάλπη. «Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνον από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει» τόνισε πρόσφατα από τη Λαμία ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο χώρος του κέντρου κατά συνέπεια και όπως ήδη διαφαίνεται στις πολιτικές επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, θα αποτελέσει και βασική δεξαμενή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές, πολλώ μάλλον όταν η αυτοδυναμία αποτελεί κεντρική στόχευση της ΝΔ.

Το “κομμάτι” το κέντρου αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο και στο παζλ της κατάρτισης των ψηφοδελτίων η οποία ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και τοποθετούνται τα τελευταία κομμάτια από την τριανδρία Γιάννη Μπρατάκου, Παύλου Μαρινάκη και Θανάση Νέζη προκειμένου έως το τέλος της εβδομάδας να έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια της 21ης Μαΐου.

Πρόσωπα που ήδη είναι στο κόμμα ή την κυβέρνηση, προέρχονται απο το χώρο του κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχαν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2019 έχουν καταγραφεί ήδη στις λίστες των υποψηφίων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κατεβαίνει στον Δυτικό Τομέα, τον Κυριάκο Πιερακάκη στην Α' Αθηνών. Στην ίδια περιφέρεια, την Α΄ Αθήνας θα διεκδικήσει ψήφο και η κόρη του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου, Άννα Ροκοφύλλου.

Με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα κατέβει υποψήφιος στην Αρκαδία και ο μέχρι πρότινος συντονιστής των τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Σπυρόπουλος, γιος του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Επίσης και ο Δημήτρης Σαλτούρος, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ κατά την περιοδο 2012-2015, θα κατέβει υποψήφιος για δεύτερη φορά με τη ΝΔ στο νομό Ξάνθης, όπως και η Ελευθερία Φατλάκη με πλούσια θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και σημαντική πολιτική δράση ως Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Aπό υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, τώρα υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία θα είναι και η Χαρίκλεια Ντερμανάκη στα Χανιά, η οποία δοκιμάστηκε ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, δίχως να καταφέρει να εκλεγεί.

Με τη ΝΔ συστρατεύεται και η Γεωργία Μηλάκη που θα κατέβει στο Ηράκλειο της Κρήτης, αποχωρώντας από περιφερειακή σύμβουλος του Σταύρου Αρναουτάκη.

Τέλος, τη λίστα των “κεντρώων” της ΝΔ συμπληρώνει και ο καθηγητής και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το 2012,Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος αναμένεται να κατέβει στην περιφέρεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Πηγή: skai.gr