Της Πηνελόπης Γκάλιου
Το θηλυκό γένος της "κάλπης" δεν φαίνεται ότι σε αυτές τις εκλογές έλκει αντίστοιχα και την αποφασιστικότητα των γυναικών, καθώς με βάση σχετικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων που έχουν διεξαχθεί όλο το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, που αμφιταλαντεύονται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Δημοσκόποι, αναλυτές και πολιτικοί υπογραμμίζουν ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, το ρόλο των αναποφάσιστων στην πλάστιγγα του εκλογικού αποτελέσματος και το πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι το ποσοστό των "αμφιταλαντευόμενων" ψηφοφόρων παραμένει διψήφιο και κυμαίνεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στο "+ -" 10%.
Με βάση τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα ευρήματα πολλών τελευταίων δημοσκοπήσεων, πάνω από 6 στους 10 αναποφάσιστους είναι γυναίκες, ενώ 7 στους 10, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής" είναι κάτω των 45 ετών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν αποφασίσουν πίσω από το παραβάν, το κυβερνόν κόμμα επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες ομάδες επιχειρώντας, όπως και όλα τα κόμματα, να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την επίμαχη "πίτα".
Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, εκτός του προγράμματος της ΝΔ το οποίο έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για γυναίκες και νέους, μπορεί να ενταχθεί και η προεκλογική δραστηριότητα του πρωθυπουργού σε εκπομπές που απευθύνονται περισσότερο σε γυναικείο κοινό ή σε νεότερες ηλικίες, όπως και η χθεσινή παρουσία στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου, "Super Kατερίνα".
Μία συνέντευξη κατά την οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, μέχρι την εκπροσώπηση στο Υπουργικό συμβούλιο και από τις νταντάδες της γειτονιάς μέχρι το "panic button" για τις κακοποιημένες γυναίκες, πολιτικές που σχεδίασε, προώθησε και ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα,
"Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες. Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν κάνει πράξη το απόλυτο «gender parity», δηλαδή ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας πως ήδη "Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έκανα πράξη τη δέσμευσή μου κι έχουμε οκτώ γυναίκες και εφτά άνδρες, εκ των οποίων τις μισές γυναίκες σε εκλόγιμες θέσεις".
Αναφερόμενος στους μισθούς των γυναικών δεσμεύτηκε για κλείσιμο της "ψαλίδας" στις μισθολογικές ανισότητες ανδρών και γυναικών, τονίζοντας ότι "Για τη δεύτερη τετραετία θέλω να αυξήσουμε τους μισθούς, και προφανώς, αυτό αφορά και τις γυναίκες και τους άντρες. Αλλά βέβαια να κλείσω, όπως είπαμε, και το χάσμα, αυτή την απόσταση η οποία ακόμα χωρίζει τους μισθούς των γυναικών από τους μισθούς των ανδρών".
Επιπλέον σημαντικά βήματα έγιναν και στις άδειες μητρότητος όπου η κυβέρνηση εξίσωσε τις εν λόγω άδειες στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ενώ δόθηκαν και 2.000 ευρώ στήριξη στην οικογένεια για κάθε νέο παιδί το οποίο γεννιέται. Στήριξη που χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός "ανακούφιση σημαντική, όταν μία οικογένεια κάνει το βήμα και αποκτά ένα παιδί, γιατί ξέρω ότι αυξάνονται πολύ απότομα τα κόστη όταν προστίθεται ένα ακόμα μέλος σε μία οικογένεια".
Στα άμεσα υλοποιήσιμα προγράμματα για την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός ανέφερε και τους παιδικούς σταθμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις, μιλώντας για ένα " πολύ σημαντικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σε 120 επιχειρήσεις: θα φτιάξουμε με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης παιδικούς σταθμούς στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Θα παίρνει δηλαδή η εργαζόμενη μητέρα ή ο πατέρας, το παιδί μαζί, και θα μπορεί να το αφήνει κάπου".
Ένα ακόμη πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης των γυναικών και των οικογενειών είναι και "Οι Νταντάδες της γειτονιάς" με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε μία οικογένεια να έχει πρόσβαση σε έναν άνθρωπο που θα φροντίζει το παιδί στο σπίτι, την ώρα που οι γονείς μπορεί να απουσιάζουν, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα το παιδί να πάει σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες υπενθυμίζοντας τη λειτουργία ήδη του λεγόμενου "panic button" την κρυπτογραφημένη εφαρμογή για άμεση βοήθεια γυναικών που κινδυνεύουν, αλλά και τις γραμμές στήριξης που ενεργοποιήθηκαν για τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών.
Στις προηγούμενες εκλογές πάντως, η ΝΔ επικράτησε στην ψήφο των γυναικών με 8,4%.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.