Του Αντώνη Αντζολέτου
Δέκα ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πυρετό συσκέψεων. Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εστιάζουν κυρίως στην «πίττα» των αναποφάσιστων, καθώς πέρα από την αύξηση της συσπείρωσης, είναι το βασικό σημείο στο οποίο έχουν περιθώρια παρέμβασης. Σύμφωνα με τα exit polls του 2019 ένα ποσοστό, που αγγίζει το 10%, υποστηρίζει πως αποφασίζει το τελευταίο Σαββατοκύριακο τι θα ψηφίσει. Τι σημαίνει αυτό; Από τα περίπου έξι εκατομμύρια πολίτες που προσέρχονται στις κάλπες, οι 500.000 επιλέγουν το ψηφοδέλτιο που θα σταυρώσουν την τελευταία στιγμή.
Στη νέα δημοσκόπηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μεγάλες διαφορές σε σχέση με 15 ημέρες πριν δεν καταγράφηκαν. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία (32,5%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (26%) ανέβασαν κατά μισή μονάδα τις δυνάμεις τους. Για την κυβερνώσα παράταξη ενδεχομένως να αποτελεί μια ακόμα «διόρθωση» μετά το δυστύχημα των Τεμπών πέρα από τη συσπείρωση που λαμβάνει χώρα και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ήδη να πιέζεται από τον «πόλεμο» που έχουν ξεκινήσει οι δυο «μεγάλοι» εναντίον του και παρουσιάζει μια μικρή πτώση κατά 0,5% υποχωρώντας στο 9%. Μια μονάδα χάνει η Ελληνική Λύση που πέφτει στο ψυχολογικό όριο του 3%, ενώ και το ΜέΡΑ25 υποχωρεί επίσης στο 4%.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της νέας μέτρησης της Pulse είναι πως οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν κατά μια μονάδα στο 12%. Και η «γκρίζα ζώνη» συνολικά μετρήθηκε στο 15,5% με την αποκλιμάκωσή της να είναι λίγο πιο αργή από ότι συνηθίζεται και αυτό δείχνει έναν προβληματισμό στον κόσμο. Για αυτό άλλωστε η «μάχη» είναι ακόμα ανοιχτή σε αυτό το πεδίο και ο κάθε «παίχτης» προσπαθεί να προσεγγίσει το ειδικό κοινό που ψάχνει ακόμα «πολιτική στέγη». Αν και η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη «ανακατεύει την τράπουλα» από τα στοιχεία της δημοσκόπησης δεν φαίνεται κάποιος άλλος σχηματισμός να κερδίζει το απαιτούμενο έδαφος για να πάρει το εισιτήριο για τη Βουλή. Και θεωρείται δύσκολο τα κόμματα που τώρα κινούνται στη ζώνη του 1% να κάνουν κάποια «εκτίναξη» δυο μονάδων τις εννέα ημέρες που απομένουν.
Οι «σταθμοί» των περιοδειών των πολιτικών αρχηγών που θα ακολουθήσουν είναι η τελευταία ευκαιρία τους για προσέγγιση νέων ψηφοφόρων μέσω της παρουσίασης των προγραμμάτων τους. Συγκυβέρνηση, πάση θυσία, επιθυμεί το 19% των ερωτηθέντων με τους περισσότερους να απαντούν πως είτε «πρέπει να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει... νέες εκλογές» (38%), ενώ «νέες κάλπες το συντομότερο» επιθυμεί το 34%. Το τελευταίο ποσοστό σχεδόν ταυτίζεται σχεδόν με τη δυναμική που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στις μετρήσεις.
Τα σενάρια διακυβέρνησης και εδρών συζητούνται έντονα στα κομματικά γραφεία. Στο ειδικό ερώτημα της Pulse «σε ποια επιλογή είστε πιο κοντά», που έγινε προς όσους δήλωσαν στην πρόθεση ψήφου αναποφάσιστοι, το 11% απάντησε πως κινείται προς τη Νέα Δημοκρατία και το ίδιο ποσοστό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν: 6% ΠΑΣΟΚ, 4% ΚΚΕ, 3% Ελληνική Λύση, 3% ΜέΡΑ25. Η Pulse προχώρησε και πάλι σε δυο σενάρια εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος. Με αναλογική κατανομή της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», που υποθετικά περιλαμβάνει εξακομματική Βουλή και «εκτός» των κοινοβουλευτικών εδράνων το 8,5%, η Νέα Δημοκρατία φτάνει σε ένα ποσοστό 36,5% (120 έδρες) που αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,5% (97 έδρες), ΠΑΣΟΚ 10,5% (34 έδρες), ΚΚΕ 7% (23 έδρες), Ελληνική Λύση 3,5% (11 έδρες), ΜέΡΑ25 4,5% (15 έδρες). Τι σημαίνει αυτό; Πως μόνο η συνεργασία της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσαν να δώσουν μια πλειοψηφία 154 εδρών. Με ένα τέτοιο ποσοστό, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει «ξεκλειδώσει την πόρτα» της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες και δεν αναμένεται να μπει σε καμία συζήτηση για συνεργασία. Ειδικά μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Ανδρουλάκη. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως το τελευταίο διάστημα διεκδικούν ένα επιπλέον κομμάτι από το χώρο του κέντρου. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 146 βουλευτές επιβεβαιώνοντας πως μαθηματικά η «κυβέρνηση των ηττημένων» είναι μια πολύ ειδική συνθήκη που δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει.
Στο δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνει την κατανομή των αναποφάσιστων με βάση το παραπάνω ειδικό ερώτημα (περί πιο πιθανής ψήφου), η εικόνα αλλάζει, αλλά όχι δραματικά. Με 11% εκτός Βουλής και με έξι κόμματα να παίρνουν το «εισιτήριο» η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35% (118 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (96 έδρες). Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 10,5% (35 έδρες), ΚΚΕ 7% (24 έδρες), Ελληνική Λύση 3,5% (12 έδρες), ΜέΡΑ25 4,5% (15 έδρες). Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των δυο «μεγάλων», που καταγράφεται είναι μια συνηθισμένη εκλογική εικόνα όταν οι κάλπες πλησιάζουν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.