Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου βρίσκεται πλέον η χώρα, με τα κόμματα να ολοκληρώνουν τον προγραμματισμό τους και να ανεβάζουν ταχύτητα, ώστε να πείσουν με τις θέσεις και το πρόγραμμά τους την ψήφο των πολιτών. Σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση του κλίματος και στην προώθηση των προγραμμάτων και των θέσεων, είθισται να διαδραματίζει το debate των πολιτικών αρχηγών. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, τα επιτελεία των κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για τις 10 Μαΐου, στις 21:00 το βράδυ.
Τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι, λίγα 24ωρα πριν την αλήθεια της κάλπης, το debate θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αφορά κυρίως εκείνους που αποκαλούμε στις δημοσκοπήσεις «αναποφάσιστους» και οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό ικανό να καθορίσει την επόμενη ημέρα και να κρίνει την έκβαση των εκλογών.
Μετά την επιλογή των προσώπων για τα ψηφοδέλτια και την παρουσίαση των προγραμμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας, το debate είναι εκείνο που θα αναδείξει τις θέσεις των κομμάτων, τη φιλοσοφία τους και την τοποθέτησή τους σε θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
Στο 11ο debate που θα διεξαχθεί στη χώρα μας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα κληθούν να τοποθετηθούν σε πέντε θεματικές ενότητες. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο καθένας θα «κλείσει» με τη συνολική, τη γενική του τοποθέτηση και το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Ποιες είναι οι πέντε ενότητες στις οποίες θα τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων:
1. Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση: Οι τρεις «καυτές» υποενότητες που αφορούν πλούσιους και φτωχούς. Η ανάπτυξη της οικονομίας, η αύξηση του ειδοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, η μείωση του κόστους ζωής και η μείωση της ανεργίας.
2. Εξωτερική πολιτική – Άμυνα: Οι σχέσεις κυρίως με την Τουρκία και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων, είναι ένα εν δυνάμει βασικό θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα μετά τις επεκτατικές βλέψεις που δεν έχει πάψει να εκφράζει η γειτονική χώρα.
3. Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια: Ο τρόπος λειτουργίας του Κράτους, η διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις της και η λειτουργία των θεσμών προς όφελος του πολίτη, είναι το ζητούμενο και οι αρχηγοί των κομμάτων θα τοποθετηθούν για το πώς θα διασφαλίσουν όλα τα παραπάνω.
4. Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό κράτος: Είναι οι τρεις παράμετροι που αφορούν τόσο την καθημερινότητα, όσο και το μέλλον. Η βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία του μέλλοντος που θα ετοιμάσουν τις νέες γενιές για τις προκλήσεις των επόμενων 10ετιών και το κοινωνικό Κράτος που θα σέβεται τον πολίτη και θα λειτουργεί υπέρ του, είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο η Ελλάδα καλείται πλέον να κερδίσει.
5. Περιβάλλον – Ενέργεια: Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις δραματικές εξελίξεις στο ενεργειακό μετά τον πολεμο στην Ουκρανία και τη ρήξη της Δύσης με τη Ρωσία, αποτελεί μία θεματική ενότητα κρίσιμη και με πολλές προκλήσεις.
Πώς θα εκελιχθεί η διαδικασία
-Παρουσιαστής θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς
-Η διάρκεια του debate θα είναι 3 ώρες και θα προβληθεί από τα έξι πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα.
-Συνολικά 5 θεματικές ενότητες θα απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς
-Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομία – ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική -άμυνα, εκλογές, κράτος – θεσμοί- διαφάνεια, υγεία -παιδεία-περιβάλλον.
-Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις.
-Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό.
-Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
-Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.