Κλείσιμο

Εκλογές 2023: Πώς θα κλείσουν τα «ανοιχτά παράθυρα» για την είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφανθεί στις 5 Μαΐου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στην ερώτηση αν το πολιτικό σύστημα τελείωσε με τα ακροδεξιά μορφώματα η απάντηση δεν είναι απλή. Στη Βουλή ψηφίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου το άρθρο που απαγορεύει κατάρτιση συνδυασμών για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο εκπρόσωπος ή ο πραγματικός ηγέτης έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά των πολιτειακών – πολιτικών οργάνων και κατά της δημόσιας τάξης. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον έκρινε συνταγματικό και τον στήριξαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεταξύ των κομμάτων που είχε καταθέσει τη δική του πρόταση εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του. Το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών των κομμάτων, θα αποφανθεί για τον εκλογικό αποκλεισμό ή μη του κόμματος «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφανθεί στις 5 Μαΐου. Θα κριθεί επίσης αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Υπενθυμίζεται  ότι πλέον ο Άρειος Πάγος μπορεί αυτεπάγγελτα να ελέγξει για τη νομιμότητα συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η διέξοδος που πιθανότατα θα ψάξουν να βρουν ακροδεξιές δυνάμεις ώστε να προσπεράσουν πιθανή αρνητική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και αυτό, σύμφωνα με έμπειρους Συνταγματολόγους αφορά τη δημιουργία συνασπισμού ανεξάρτητων υποψηφίων. Σε πρόσφατη αρθρογραφία του ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, είχε γράψει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για το θέμα: «Αυτό το παράθυρο μπορεί να αποτραπεί με πολύ απλό τρόπο: προτού διαλυθεί η σημερινή Βουλή να ψηφιστεί τροπολογία με το ακόλουθο περιεχόμενο: "οι απαγορεύσεις των περιπτώσεων β) και γ) της παραγράφου 1 το άρθρου 32 του εκλογικού νόμου (π.δ. 26/102), όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 102 ν.5019/2023 (Α΄27), ισχύουν και για συνασπισμούς ανεξάρτητων υποψηφίων"». Χρειάζεται μόνο απλή πλειοψηφία από την Ολομέλεια, αλλά είναι κάτι που εφόσον έχει συζητηθεί (δεν έχει γίνει γνωστό κάτι τέτοιο), πρέπει να γίνει σχετικά άμεσα αφού η Βουλή δεν αναμένεται να ανοίξει και πάλι μετά το Πάσχα.

Είναι γεγονός πως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη στο πολιτικό τοπίο έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Μορφώματα που είτε είχαν δημιουργηθεί είτε βρίσκονταν ακόμα «εν υνπνώσει» βλέπουν πως έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αντισυστημική ψήφο. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες για το πως το 2012 η Χρυσή Αυγή είχε εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση, αλλά και τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας για να καταφέρει να περάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή. Τώρα ενδεχομένως να επιχειρήσουν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι χωρίς τη μεσολάβηση πολιτικών κομμάτων. 

Στις 2 Μαΐου, για πρώτη φορά, οι κομματικοί σχηματισμοί θα υποβάλλουν στον Άρειο Πάγο αίτηση με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους. Θα έχει προηγηθεί, δυο ημέρες πριν η υποβολή του ονόματος και του σήματος.

Πηγή: skai.gr