Εκλογές 2023: Ο πήχης της «επιτυχίας» και της «αποτυχίας» - Πώς διαμορφώνονται οι στόχοι των κομμάτων

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη άλλαξε σημαντικά το πολιτικό περιβάλλον - Όλα δείχνουν εκλογές τον Μάιο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και το εθνικό πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα δεν άλλαξε μόνο το πολιτικό περιβάλλον. Έφερε τα πάνω κάτω στη στρατηγική των κομμάτων και στους εκλογικούς στόχους που βάζουν με φόντο τις κάλπες όποτε και αν στηθούν. Οι μεγάλες δυνάμεις ψάχνουν το βηματισμό τους και το νέο δημοσκοπικό αποτύπωμα που έχουν. Αριστερά και δεξιά του κέντρου τα όμορα κόμματα με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κρατούν το δικό τους στίγμα επιδιώκοντας να παίξουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατούσε ευφορία πριν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Η διαφορά ασφαλείας που διατηρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έδινε έναν αέρα αυτοδυναμίας για τις δεύτερες κάλπες. Στο Μαξίμου δεν έχουν απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο στόχο, ωστόσο δεν μπορούν να μην υπολογίσουν τη φυσιολογική φθορά που θα φέρει το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ο θυμός και η απογοήτευση του κόσμου είναι μεγάλος, οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς και το επιτελικό κράτος δείχνει πως έχει αρκετά κενά σε σχέση με αυτά που προσδοκούσαν οι πολίτες. Τα αντανακλαστικά, ωστόσο από την πλειοψηφία ήταν γρήγορα. Με τις παραιτήσεις των υπευθύνων, τη συγνώμη του πρωθυπουργού και από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Γεραπετρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως δεν θέλει να χάσει καθόλου χρόνο. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα πάει τις εκλογές πιο πίσω, μέσα στον Μάιο, προκειμένου να απορροφηθούν οι έντονοι κραδασμοί που υπάρχουν στην κοινωνία. Παρόλα αυτά ο στόχος ενός ποσοστού που θα φτάνει το 34% στις πρώτες κάλπες είναι κατά γενική ομολογία αρκετά δύσκολος. Στην περίπτωση, μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία κόψει πρώτη το νήμα της απλής αναλογικής, κινηθεί όμως κάτω από το 32%, τα πράγματα στενεύουν πολύ για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στην Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως υπάρχει χρόνος για να αναδειχθεί η δουλειά των τεσσάρων ετών και να αποφευχθεί ο «μηδενισμός του έργου», που όπως υποστηρίζουν θα επιχειρήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης..

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει όλο το τελευταίο διάστημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές. Έδινε πάντα μεγάλη σημασία στη συσπείρωση του κόσμου της κεντροαριστεράς λίγο πριν τις κάλπες παρά το γεγονός πως όλες οι μετρήσεις ήταν εναντίον του. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μετά το δυστύχημα θα είναι κρίσιμες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως η ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνηση στα θέματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων θα στοιχίσει πολύ στη Νέα Δημοκρατία και ισχυρίζονται ότι η φθορά που έχει υποστεί είναι μη αναστρέψιμη. Πιστεύουν ακόμα πιο πολύ στην πρωτιά και θεωρούν ως βάση το εκλογικό ποσοστό του 2019 (31,53%). Η νίκη στην απλή αναλογική είναι το «εισιτήριο» για τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης. Οποιοδήποτε εκλογικό νούμερο που δεν έχει το «τρία» μπροστά θα προκαλέσει σκεπτικισμό στην Κουμουνδούρου, καθώς οι κρίσεις την τετραετία που πέρασε ήταν πολλές και είθισται η αξιωματική αντιπολίτευση να καρπώνεται τη φθορά της εκάστοτε κυβέρνησης.

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να είναι ο δυνατός «τρίτος παίχτης» που θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων πριν από σχεδόν 15 ημέρες, ή το ρολόι που γυρίζει πίσω και στην περίοδο 2015-2019 ενδεχομένως να δώσει κάποιους σημαντικούς πόντους στη Χαριλάου Τρικούπη που ψάχνει ένα ποσοστό άνω του 13%. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να αφήσει πίσω του το 8,1% του 2019 και να εξασφαλίσει ένα καλό ποσοστό που σχεδόν θα διπλασιάζει την προηγόυμενη επίδοση. Θεωρούν πως είναι ένας στόχος εφικτός. Οποιοδήποτε «σκορ» γράψει το κοντέρ κάτω από 10% είναι σαφές πως θα θεωρηθεί μεγάλη αποτυχία και θα προκαλέσει τριγμούς στο κόμμα.

Πηγή: skai.gr