Του Αντώνη Αντζολέτου
Το εκλογικό «τερέν» έχει διαμορφωθεί και ανεξαρτήτως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες στις 9 Απριλίου ή αργότερα, τα κόμματα γνωρίζουν που και πως θα αντιπαρατεθούν. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα αποτελέσει το debate που συνεχώς θα σηκώνει τους τόνους. Kαι όπως αποδείχτηκε μπορεί να είναι και ένα πεδίο σύγκρουσης και μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το μέσον για να πολώσει το κλίμα και να απευθυνθεί στον μετριοπαθή μεσαίο χώρο παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις υποβαθμίζουν τις υποκλοπές σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας. Η Κουμουνδούρου θέλει να εκμεταλλευτεί τα αντιδεξιά αισθήματα αρκετών ψηφοφόρων που δεν έχουν πειστεί από το ΠΑΣΟΚ και ψάχνουν πολιτική στέγη. Την κυβέρνηση δείχνει να μην την αφορά η συγκεκριμένη συζήτηση ειδικά μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Ασφαλώς παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Ετοιμάζει την απάντησή της με το νομοσχέδιο που συνέταξε για τον αποκλεισμό από το «εκλέγεσθαι» των καταδικασθέντων Χρυσαυγιτών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην τον απασχολεί τι γίνεται στα δεξιά του κόμματός του και στοχεύει στη διεύρυνση της κυριαρχίας του στο χώρο του κέντρου. Έτσι και αλλιώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να δώσει νέα τροφή για αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Αναμφισβήτητα θα είναι μια προεκλογική περίοδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολλές εκπλήξεις. Η οικονομία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο με την κυβέρνηση να στηρίζεται στην επενδυτική βαθμίδα, στις αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο, στο market pass και ενδεχομένως σε ένα «δώρο» που θα ανακοινωθεί για το Πάσχα. Στην Κουμουνδούρου ήδη «μετρούν» πόσοι συνταξιούχοι είδαν κάτι παραπάνω στους λογαριασμούς τους προσπαθώντας να αποδομήσουν το μέτρο, αλλά και να αναδείξουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας στον μηνιαίο προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Έτσι και αλλιώς ο χειμώνας τώρα ξεκινάει. Στα «ειδικά κοινά» όπως οι συνταξιούχοι και οι νέοι θα απευθυνθούν οι δυο διεκδικητές της εξουσίας με μεγάλη θέρμη την επόμενη περίοδο. Στους πρώτους η Νέα Δημοκρατία έχει τον πρώτο λόγο σε αντίθεση με τις ηλικίες 18-30 που νικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να προλάβει τους δυο «μεγάλους» ανακοινώνοντας πρώτο τα ψηφοδέλτιά του. Με βάση τη δυναμική που υπάρχει ένα ποσοστό άνω του 12%, εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, πως είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές τους δεσμεύσεις και τρέχουν να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες σε σχέση με τα ονόματα που θα απαρτίσουν τις εκλογικές λίστες.
Πέρα από τη συσπείρωση, που για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κινείται κοντά στο 70%, όσοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, οι μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και οι αναποφάσιστοι αποτελούν το μεγάλο στοίχημα των δυο διεκδικητών της εξουσίας. Με βάση τις δημοσκοπήσεις όσοι δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα ψηφίσουν υπολογίζονται περίπου στο 10% - 12% του εκλογικού σώματος. Είναι μοιρασμένοι κατά το ήμισυ σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και οι υπόλοιποι στα άλλα κόμματα. Την τελική τους στάση θα τη διαμορφώσουν σταθμίζοντας ζητήματα, όπως η σταθερότητα και η οικονομία. Δυο πεδία που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει το προβάδισμα μέχρι στιγμής. Η μείωση των ποσοστών της «γκρίζας ζώνης» υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει να αποτυπώνεται όταν προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές και όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.