Της Πηνελόπης Γκάλιου
Μια εβδομάδα μετά την αναγγελία των εκλογών της 21ης Μαΐου και το πολιτικό σκηνικό “βομβαρδίζεται” από καταγγελίες σκανδάλων και σκανδαλολογία, από συμφωνίες και φλερτ προεκλογικά ή μετεκλογικά, από ποικίλες αντιπαραθέσεις επί παντός επιστητού και στο βάθος άρχισε να “ξεπροβάλει” σιγά σιγά η οικονομία. Ένα πεδίο που αποτελεί τον “μπροστάρη” της επιχειρηματολογίας αλλά και της κριτικής όλων των κομμάτων σε μία προεκλογική περίοδο και επί της ουσίας η οικονομία, κυρίως το μέρος της που αγγίζει άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, είναι εκείνη που βαραίνει εν πολλοίς την απόφαση πίσω από το παραβάν.
Για το Μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνών κόμμα η οικονομική πορεία της χώρας είναι στις προτεραιότητας όχι μόνο της πολιτικής που άσκησε κατά την περίοδο διακυβέρνησης αλλά είναι καταγεγραμμένη στις πρώτες γραμμές της κυβερνητικής ατζέντας και προεκλογικά, αλλά και θα εξακολουθήσει και μετεκλογικά εφόσον λάβει μία δεύτερη εντολή διακυβέρνησης από τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός θέτει επιτακτικά και με έμφαση τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες χάρη στις οποίες η χώρα μπήκε σε τροχιά ανοδικής ανάκαμψης.
Η οικονομία αποτελεί ένα πεδίο το οποίο το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι υπερτερεί ξεκάθαρα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εξ αυτού ορμώμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει πολύ στην πολιτική που άσκησε η ΝΔ η οποία όπως επισημαίνει συνδύασε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, καταφέρνοντας έτσι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της χώρας παγκοσμίως, στηρίζοντας παράλληλα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κατανέμοντας με δίκαιο τρόπο το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες.
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς εξάλλου επικεντρώνονται σε δύο άξονες: Πρώτον στην υπενθύμιση όσων έχουν επιτευχθεί της “γαλάζιας τετραετίας” , όπως το ξεπάγωμα των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι φορολογικές παρεμβάσεις κ.α. Δεύτερον στην παρουσίαση των θέσεων για την επόμενη ημέρα, με έμφαση να δίνεται στο θέμα των μισθών, που απασχολεί και προβληματίζει το σύνολο των εργαζομένων.
Ως “ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης” χαρακτήρισε άλλωστε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα “Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική” και όπως είπε “το 2023 η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα” και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, εφόσον προκύψει από τις εκλογές ισχυρή κυβέρνηση, θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ανακοίνωσε αύξηση 8% των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για όλους τους δικαιούχους.
Προτάσσοντας δε, αυτό το θετικό αφήγημα για την οικονομία, ενισχύοντας το με όσα έγιναν και θα γίνουν ή θα συνεχιστούν από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε του πολίτες να ζυγίσουν πολιτικές, καταστάσεις και αποτελέσματα και να δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην “προκοπή” όπως είπε χαρακτηριστικά. “Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. “Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως “με ορόσημο την Κυριακή 21η Μαΐου, ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά”.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.