ΚΑΙΡΟΣ

Debate: Έξι ξένοι στο ίδιο στούντιο - Το προσκήνιο, το παρασκήνιο και οι εντυπώσεις

Η παράλληλη διάταξη χωροταξικά των πολιτικών αρχηγών στο τηλεοπτικό στούντιο αποτυπώθηκε και κατά τις τοποθετήσεις τους με αντίστοιχους παράλληλους μονολόγους

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ειδήσεις, παραδοχές, μετατοπίσεις, αμηχανία, προσκλήσεις και απορρίψεις είχε η τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών στη δημόσια τηλεόραση, συμφωνώντας, σε μία πολιτισμένη "προκαθορισμένη" συζήτηση δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, ότι διαφωνούν όλοι σε όλα.

Η παράλληλη διάταξη χωροταξικά των πολιτικών αρχηγών στο τηλεοπτικό στούντιο αποτυπώθηκε και κατά τις τοποθετήσεις τους με αντίστοιχους παράλληλους μονολόγους, παρά τη διάθεση από ορισμένους αρχηγούς κάποιες στιγμές να βγουν "εκτός πλαισίου" και να απαντήσουν σε αιχμές των υπολοίπων, εκτός διαδικασίας.

Οι ειδήσεις

Η πρώτη είδηση βγήκε από την πρώτη κιόλας τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον παραμείνει η πίεση στις τιμές των σούπερ μάρκετ από τον πληθωρισμό, να επεκταθεί το "market pass" το οποίο τελειώνει τον Ιούλιο, και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Στις ειδήσεις, που ερμηνεύεται και ως μετατόπιση του Αλέξη Τσίπρα από τη στρατηγική θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διεθνείς αμυντικές συμβάσεις που υπέγραψε η Ελλάδα, λογίζεται η σχετική τοποθέτησή του , δηλώνοντας ότι "Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας" διατηρώντας ωστόσο την πρόθεση, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση να διεκδικήσει "τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία" .

Στην ίδια ενότητα των εθνικών θεμάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα του φράχτη στον Έβρο δηλώνοντας πως "η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι που είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης, δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν".

Μάλιστα ο κ.Τσιπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα, όμως εκτίμησε ότι «το μεταναστευτικό και το προσφυγικό δεν θα λυθούν με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν. Αλλά θα λυθεί το πρόβλημα, με μία διεκδικήσει διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους της πρώτης χώρας υποδοχής» κατέληξε.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως έδωσε είδηση σχετικά με την πολυσυζητημένη αναθεώρηση του άρθρου16 του Συντάγματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνταχθεί με την θέση της ΝΔ, προαναγγέλοντας ότι "εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όμως λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο της παιδείας στη χώρα μας".

Μία ακόμη δε πρόσκληση - πρόκληση που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό αφορά την επόμενη προεκλογική περίοδο εφόσον, το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου οδηγήσει και σε δεύτερες κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδας για να κοστολογηθούν.

Αμηχανία

Στιγμές αμηχανίας πυροδότησε στη συζήτηση η υπόθεση των υποκλοπών, με τον πρωθυπουργό απαντώντας στη σχετική ερώτηση της Ράνιας Τζίμα να δηλώνει "δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου", απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε αμέσως για την διαλεύκανση της υπόθεσης, την απόδοση των ευθυνών και τη διόρθωση των αστοχιών. Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός προχώρησε και στην παραδοχή η υπόθεση αυτή "είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας" αφού προηγουμένως δήλωσε , ότι "ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης".

Στο ίδιο θέμα των παρακολουθήσεων στάθηκε με σκληρή γλώσσα πολλές φορές κατά τις τοποθετήσεις του και ο Νίκος Αδρουλάκης και με αφορμή την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για μη επαρκή τοποθέτηση προσθέτοντας ότι "Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα". Μάλιστα στο θέμα επανήλθε και κατά την αποχώρησή του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με τον ο κ. Ανδρουλάκη να επαναλαμβάνει ότι "Η Δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλειά της και όποιος έχει βλάψει το δημόσιο συμφέρον θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Στην Ευρώπη, όποιος έχει ποινικές ευθύνες, τις αντιμετωπίζει" ανέφερε.

Συνεργασίες

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση ενώ συνέχισε να απευθύνετια εκτός απο το ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Μίλησε δε, για την απλή λογική – όπως είπε που "λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας, βάσει των οποίων θα κάνουμε συγκλίσεις, για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη μέρα στον τόπο. Και εγώ, απευθύνομαι πράγματι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση.

Πρωτίστως με βάση τα δεδομένα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα, μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Και απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική ανάσας για τον τόπο πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών και ρύθμιση των χρεών. Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, ακούω και παρατηρώ τα προγράμματα ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Τσίπρας. Μία πρόσκληση που έσπευσε να απορρίψει λίγο αργότερα ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξύνεται στην κλίτσα του τσοπάνη και μην βλέπει προς το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι "Εμείς σε κυβέρνηση μούφα δεν μπαίνουμε".

Την πόρτα έκλεισε εκ νέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, κηρύσσοντας τον διμέτωπο – όπως τον κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας – και βάζοντας φρένο στις ενδεχόμενες βλέψεις για συνεργασία τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη. "Στόχος είναι να υπάρχει σταθερότητα αλλά με προοπτική όχι σταθερότητα με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές περιπέτειες" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένοντας στο βέτο του πρωθυπουργού "αγνώστου Χ". "Το βέτο που βαζω δεν είναι προσωπικό μιλάμε για πρόσωπα που εχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους. Δηλαδή να λες σεισάχθεια και κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη και δις δάνεια να είναι στα funds και να εκβιάζουν χιλιάδες δανειολήπτες η να λες θα φτιάξω θεσμούς και να φτιάχνεις παρακράτος υποκλοπών" δήλωσε.

Η αποτίμηση

Η τρίωρη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών άφησε πάντως θετικό αποτύπωμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, ψύχραιμος ακόμη και στις δύσκολες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν και γνώστης όλων των θεμάτων που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί παράγοντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση, δεν δίστασε να παραδεχτεί προβλήματα και να αναγνωρίσει ευθαρσώς λάθη και παραλείψεις ενώ του πιστώνεται ότι διατήρησε στο ακέραιο το αφήγημα της ΝΔ για τη θετική ατζέντα.

Επιμένοντας σε χαμηλούς τόνους, χωρίς εντάσεις και εξάρσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε κατά το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών του στην προγραμματική ατζέντα της ΝΔ, στις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις για το μέλλον ενώ παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, απέφυγε να αντιστρέψει τα πυρά, αλλά να εστιάσει στις λύσεις και την επόμενη μέρα. 

Θετική είναι η αποτίμηση και της Κουμουνδούρου από το αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα στην τρίωρη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αφού και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε "πιστός" στην προεκλογική τακτική που ακολουθεί έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων και ειδικά έναντι της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την επίθεση. Αυτή την τακτική ακολούθησε και στο στούντιο "4" της ΕΡΤ προτάσσοντας τα θέματα της οικονομίας και ,επιχειρώντας να αναδείξει τα "αδύναμα σημεία" της κυβερνητικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στο προγραμματικό τρίπτυχο του ΣΥΡΙΖΑ: αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών και μείωση τιμών και εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη και στον αντίκτυπο που έχει σε αυτή η κυβερνητική πολιτική.

Ικανοποίηση επικράτησε και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμώντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έθεσε προγραμματικό πλαίσιο με σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ περάσει σε μια νέα προγραμματική εποχή η χώρα και εκτιμώντας ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν είτε σε γενικολογίες είτε σε παιχνίδι φτηνών εντυπώσεων.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως στο μοναδικό σημείο που ομονόησαν ήταν στο κάλεσμα προς τη νεολαία να συμμετάσχει στις εκλογές και να ψηφίσει.

Πηγή: skai.gr