Κλείσιμο

Γερμανικός Τύπος: «Το Βερολίνο απέτυχε ξεκάθαρα στον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ - Η Αθήνα τον υπερέβη»

Η Ελλάδα ξεπέρασε τον κοινό στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα - Συζήτηση για τα lockdown στη Γερμανία 

«Η Γερμανία απέτυχε ξεκάθαρα τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ και αυτό τη χρονιά του Zeitenwende», δηλαδή του σημείου καμπής στη γερμανική αμυντική πολιτική, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση. Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι αμυντικές δαπάνες το 2022 ήταν μόλις 1,49 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μετά από 1,46 % (2021) και 1,51 % (2020). «Από τα τριάντα κράτη μέλη, δεκαεπτά μέλη δαπάνησαν περισσότερα χρήματα για την άμυνα από το Βερολίνο σε σχέση με την οικονομική τους δυνατότητα. Επτά χώρες ήταν πάνω από το όριο του 2% που έθεσε η συμμαχία ως σημείο αναφοράς μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιθουανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία και Λετονία (με αυτή τη σειρά)», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είχε ταχθεί υπέρ του 2% ως το νέο κατώτατο όριο στην τελευταία υπουργική συνεδρίαση της συμμαχίας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επίσης Σοσιαλδημοκράτης, ανακοίνωσε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ομιλία του μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και είπε: «Από εδώ και στο εξής θα επενδύουμε περισσότερο από το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην άμυνά μας κάθε χρόνο». Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ωστόσο, το περιόρισε ξανά τον Φεβρουάριο και απλώς υποσχέθηκε «να αυξήσει μόνιμα αυτές τις δαπάνες στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος», σχολιάζει η FAZ.

FAZ: Συζήτηση για τα lockdown

«Όταν η Γερμανία μπήκε στο πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό πριν από τρία χρόνια δεν ήταν σαφές εάν το κλείσιμο μεγάλων τμημάτων της δημόσιας ζωής, το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων ή θεάτρων και οι αυστηρές απαγορεύσεις στις επαφές θα σταματούσαν την επέλαση του ιού», αναφέρει η FAZ.

Παρόλα αυτά: «Τρία χρόνια αργότερα, είναι καιρός για μια κρίσιμη απογραφή όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό από πολιτικούς. Τα σφάλματα πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς ως σφάλματα. Αυτά περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο ή την αντιμετώπιση των ζημιών από τον εμβολιασμό. Μια εξεταστική επιτροπή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα ήταν το κατάλληλο μέρος για αυτό», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πηγή: DW - Ευθύμης Αγγελούδης