Δώδεκα Έλληνες πολίτες πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο

Στην σημερινή λίστα με τα 500 ονόματα ξένων υπηκόων περιλαμβάνονται 24 άτομα από την Ελλάδα -  Οι 12 Έλληνες διέμεναν στη Γάζα και πλέον βρίσκονται στην Αίγυπτο

Κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο.

rafa

Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου άνοιξε και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, για να διέλθουν πολίτες με διπλή υπηκοότητα, και σε πολλούς εξ αυτών τα χαμόγελα της ανακούφισης για το τέλος της δοκιμασίας ήταν ορατά.

Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε κατάλογος όσων που τους δόθηκε η άδεια να φύγουν σήμερα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα.

Υπήρχαν 15 συνολικά χώρες. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ, με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24,  η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.

Η διάβαση άνοιξε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στη Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.

Χθες 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πηγή: skai.gr