Της Πηνελόπης Γκάλιου
Η δεύτερη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ανατροπές – θετικές και αρνητικές- που προκάλεσε στις κομματικές προσδοκίες και τα αποτελέσματα , επανέφεραν στο προσκήνιο εκ νέου τη συζήτηση περί συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Μία κουβέντα που συγκυριακά μέχρι στιγμής αναδεικνύεται και αποσύρεται από το προσκήνιο κατά διαστήματα, αλλά πάντα υπάρχουν σταθεροί υποστηρικτές της στους οποίους προστίθενται και νέου ένθεν κακείθεν.
Η αφορμή σε αυτή τη συγκυρία, στάθηκε αφενός η ανάδειξη του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος στο δεύτερο γύρο εκτός από το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η ταυτόχρονη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είδε το εν λόγω αποτέλεσμα ως τη νέα μεγάλη ευκαιρία για ένα κάλεσμα συνεργασίας προς την Κουμουνδούρου. «Είναι ένα μήνυμα ότι όταν συσπειρώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις και ικανότητες μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα, που συγκέντρωσε τη στήριξη των δύο κομμάτων.
Ωστόσο, την ίδια θέση δεν έχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα της Χαριλάου Τρικούπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, βλέπει μετά από χρόνια ένα δυναμικό “cοme back” του ΠΑΣΟΚ που του δίνει μία νέα δυναμική με πρώτη “στάση” τις ευρωεκλογές του Μαΐου και με σταθερό στόχο το ΠΑΣΟΚ να καταστεί δεύτερη πολιτική δύναμη, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω του, να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά προβλήματα που τον ταλανίζουν και κατά τη Χαριλάου Τρικούπη τον κρατούν μακριά από την κοινωνία.
Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης στις δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε κοντά στην άποψη του Γιώργου Παπανδρέου, εξαίροντας την σύμπλευση του προοδευτικού κόσμου και παρατηρώντας «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η διάσταση απόψεων σε επίπεδο ηγεσίας των δύο κομμάτων, δείχνει την μεγάλη απόσταση που τελικά τους χωρίζει, ενώ ενισχύει και την πολεμική μεταξύ στελεχών τους. «Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής. Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία», σχολίαζαν πηγές της Κουμουνδούρου. Ενώ την ίδια ώρα πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δίνουν έμφαση στη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση της κοινωνίας και όχι στα γραφεία και στις παρασκηνιακές συναντήσεις, όπως σχολίαζαν στελέχη της.
Παράλληλα ωστόσο με την διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο αρχηγών, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα και στα δύο κόμματα που πάνε κόντρα στην αρχηγική γραμμή, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης που βλέπει με άλλη οπτική την κουβέντα περί συμπόρευσης που άνοιξε. «Είναι άλλο η συγκρότηση αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών και άλλο η συγχώνευση και η μετάλλαξη της Αριστεράς σε έναν ενιαίο φορέα με την Κεντροαριστερά. Απέναντι σε αυτή την άποψη είμαι εντελώς αντίθετος» ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίστοιχα κόντρα στο Νίκο Ανδρουλάκη τοποθετήθηκε και ο Παύλος Γερουλάνος συντασσόμενος με τον Γιώργο Παπανδρέου, βάζοντας όμως έναν αστερίσκο «Σαν ευχή θεωρώ ότι είναι πολύ σωστή η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ νωπά τα πράγματα για να συζητήσουμε οτιδήποτε».
Το μόνο βέβαιο, προς ώρας, είναι ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, όπως και κατά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, συσπειρώνονται έναντι του κοινού τους αντιπάλου που είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας να ενισχύσουν τη στρατηγική τους εναντίον της ενόψει τους επόμενου μεγάλου τους εκλογικού στόχου, που είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.