Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι για το εάν τα Μνημόνια ήταν αποτέλεσμα προϋπάρχουσας κρίσης στην ελληνική οικονομία ή το αντίστροφο. Το 48% να εκτιμά πως «η κρίση έφερε τα Μνημόνια» ενώ το 46% αντιτείνει πως η κρίση ήταν επακόλουθο της εφαρμογής των Μνημονίων, θέση που είναι επικρατέστερη στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Σχεδόν δύο στους τρεις ψηφοφόρους (64%) πιστεύουν πως τα μνημόνια δεν ήταν απαραίτητα για το «νοικοκύρεμα» της ελληνικής οικονομίας, όμως συνάμα περισσότεροι από τους μισούς (55%) απαντούν ότι δίχως μετα-Μνημονιακή εποπτεία η χώρα θα διολισθήσει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.
Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 56%, φαίνεται να αντιλαμβάνεται θετικά τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας πως δεν σημαίνουν απαραίτητα περαιτέρω λιτότητα.
Παράλληλα όμως περισσότεροι από οκτώ στους δέκα θεωρούν πως κατά την κρίση η Ελλάδα «αποτέλεσε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος».
Οι πολίτες φαίνεται πως δεν έχουν ιδιαίτερα θετική εικόνα για την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το χρέος, με το 47% να διατυπώνει αρνητικά άποψη ενώ το 32% την κρίνει θετικά.
Σημειώνεται πως μόλις το 18% έχει θετική εντύπωση για την στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ήθελε την βαθύτερη δυνατή ελάφρυνση χρέους, ενώ το 54% έχει αρνητική γνώμη.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 9.800 ανθρώπων, υπερπενταπλάσιο από το τυπικό δείγμα για πολιτικές δημοσκοπήσεις. Αφορά το διάστημα ανάμεσα στις 25 Ιουνίου και τις 2 Ιουλίου, δηλαδή τον απόηχο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.