Ένας νέος γύρος επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για την στάση της Τουρκίας και το μνημόνιο συνεργασίας Τρίπολης-Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρώτη στάση ήταν η Βεγγάζη στη Λιβύη, όπου ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.
«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Και συνέχισε: «Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογο του «με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία».
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, Αμπντουλάχ Αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών της Βεγγάζης, Αμπντουλχαντί Αλ Χουγουαΐτζ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ισά στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.
Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.
Ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάϊρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.