Διπλωματικός μαραθώνιος η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα - Επαφές με Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία

Στόχος της Ελλάδας είναι να κοινοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση την επιθετική «κινητικότητα» της Τουρκίας, αντιπαραβάλλοντας την προσήλωσή της χώρας μας στην ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με σταθερά βήματα, στην τροχιά της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας που έχει χαράξει εδώ και πολύ καιρό, η Αθήνα επανεκκινεί τις επόμενες μέρες ένα νέο διπλωματικό μαραθώνιο στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Στόχος της Ελλάδας είναι να κοινοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση την επιθετική «κινητικότητα» της Τουρκίας, αντιπαραβάλλοντας στο ρευστό τοπίο που δημιουργεί η  Άγκυρα την προσήλωσή της χώρας μας στην ειρήνη και  ασφάλεια στην  ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου δρούμε ως πυλώνας σταθερότητας.

Σε μία περίοδο που η Τουρκία επιλέγει να ανοίξει και πάλι τη βεντάλια των προκλήσεων σε όλα τα πεδία, τόσο με την επιθετική ρητορική της κατά της Ελλάδας και τις ανυπόστατες αμφισβητήσεις της σε βάρος διεθνών συνθηκών και του ίδιους του Διεθνούς Δικαίου, όσο και στο πεδίο σκιαγραφώντας – ακόμα τουλάχιστον – ένα θολό τοπίο σχετικά με τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο.

Πρώτος σταθμός η Κύπρος

Ο διπλωματικός «αγώνας» του Νίκου Δένδια ξεκινάει σήμερα από την Κύπρο όπου ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη και θα προβούν και σε κοινές δηλώσεις.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού των δύο χωρών, ενώ αναμένεται να εστιάσουν μεταξύ άλλων  στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένων των νέων συνθηκών που μπορεί να διαμορφωθούν στην ευρύτερη περιοχή μετά την προαναγγελία της Τουρκίας για γεωτρήσεις του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμιτ Χαν» σε περιοχή μάλιστα που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, στις 9 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που θα γίνει ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου από το λιμάνι της Μερσίνης.

Ενδιαφέρον άλλωστε έχει το γεγονός ότι ήδη από το Σάββατο (23/7) ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε ήδη επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα και επόμενος σταθμός της θα είναι η Άγκυρα. Οι δύο Υπουργοί Κύπρου και Γερμανίας είχαν μια «χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση» για πλειάδα θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις,  αλλά και το Κυπριακό, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις.

Η έλευση της Αναλένα Μπέρμποκ

Το επόμενο «ραντεβού» του Νίκου Δένδια είναι προγραμματισμένο με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ  την Παρασκευή, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής της στην Ελλάδα (28 – 29 Ιουλίου). Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί τον Ιούνιο, όμως αναβλήθηκε λόγω του ότι η γερμανίδα Υπουργός είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό, ακυρώνοντας το τότε ταξίδι της τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα.

Την ίδια διαδρομή αναμένεται να ακολουθήσει και αυτή τη φορά η κ. Μπέρμπογκ με πρώτη στάση της Αθήνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη και στην Άγκυρα.

Την Παρασκευή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Γερμανίας,  θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος εκτός από το ευρύ φάσμα των διμερών ελληνο-γερμανικών σχέσεων, όλες οι εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της, η κατάσταση στα Βαλκάνια, ενώ αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις συνθήκες που διαμορφώνονται εκεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας, σε ότι αφορά την σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Η επίσκεψη Δένδια στο Παρίσι

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου  θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά. Πρόκειται για την  πρώτη διμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας μετά από τις γαλλικές εκλογές και κρίνεται- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Και στο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με την Γαλλίδα ομόλογό του  αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως του κλίματος που δημιουργούν στην ευρύτερη περιοχή οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από αξιωματούχους της γείτονος αλλά και από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογαν.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται επίσης:

  *   Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  *   Η νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να εξεταστούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
  *   Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
  *   Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε

Πηγή: skai.gr