Διπλωματικές πηγές: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» με αφορμή τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση», αναφέρουν διπλωματικές πηγές με αφορμή την προκλητική ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» με αφορμή τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ

Για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» κάνει προκλητικά λόγο στον λογαριασμό του στο X το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ.  Στην ανάρτηση φιλοξενείται πορτρέτο του Σαδίκ Αχμέτ.  

Η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης  Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η ‘’Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’ τα νόμιμα δικαιώματά της».

Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi’nin kurucusu Dr. Sadık Ahmet’i, vefatının 29. yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Dr. Sadık Ahmet’in Batı Trakya Türk Azınlığı’nın meşru haklarına kavuşması için fedakarca ömrünü vakfettiği… pic.twitter.com/ZGJNSUi0mN

— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) July 24, 2024

Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη

Μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη μειονότητα στη Θράκη «τουρκική». 

«Παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και επεμβαίνουμε σε περίπτωση ανάγκης. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την "τουρκική μειονότητα" στη Δυτική Θράκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Από εδώ και πέρα ​​θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχει υποστεί αδικία και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του 1960.

«Ο γιατρός Σαδίκ Αχμέτ ήταν ένα όνομα που ήταν συνώνυμο με την υπεράσπιση των αξιών στις οποίες πίστευε. Ο αείμνηστος Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλο μερίδιο στα σημερινά κέρδη της ‘’τουρκικής μειονότητας’’ της Δυτικής Θράκης» σχολίασε.

Κύπρος

Συνεχίζοντας τους προκλητικούς ισχυρισμούς για το κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ διαπράττονταν όλες αυτές οι θηριωδίες, οι δυτικές οργανώσεις δεν έκαναν τίποτα». 

«Με την ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία έσπασε τα χέρια για την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη βούληση της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων συνεχίστηκαν όλο και περισσότερο από τότε» είπε για τον Αττίλα.

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη φιλία μας με όλες τις χώρες, να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας» πρόσθεσε σύμφωνα με το Anadolu. 

Πηγή: skai.gr