Του Αντώνη Αντζολέτου
Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, αποτυπώνουν για άλλη μια φορά το προεκλογικό κλίμα και τον προσανατολισμό των κομμάτων στην τελική ευθεία των εκλογών. Οι δυνάμεις, κοινοβουλευτικές και μη, έχουν μπροστά τους έναν μαραθώνιο και βαρόμετρο για τη στρατηγική τους είναι η καθημερινότητα εστιασμένη κυρίως στην ακρίβεια.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η μερική αφύπνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μικρή έστω αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν καθησυχάσει τους πολίτες. Αυτό προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στο ερώτημα ποιο έξοδο της οικογένειάς σας, σας προβληματίζει περισσότερο το 31% απάντησε το ηλεκτρικό ρεύμα, από 38% που ήταν πριν από ένα μήνα. Αντιθέτως οι πληθωριστικές πιέσεις που ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων ανησυχούν το 28% των ερωτηθέντων. Στην προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε από τις 18-20 Σεπτεμβρίου για τα είδη διατροφής εξέφραζε σκεπτικισμό μόλις το 17%. Κατά 12% προκαλεί ανησυχία το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης και 7% το πετρέλαιο κίνησης - βενζίνη. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως τον περασμένο Μάρτιο η Pulse κατέγραφε την ανησυχία των πολιτών για το ηλεκτρικό ρεύμα στο 45%.
Η κυβερνώσα παράταξη καταφέρνει να διατηρεί σε χαμηλό επίπεδο τις αντιδράσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά, ως συνέπεια της ευρωπαϊκής ενεργειακης κρίσης και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί τη δημοσκοπική απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει παγιώσει τα τρία τελευταία χρόνια. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων μπορεί να πέφτει μια μονάδα διατηρεί, όμως την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7,5%. Αποτυπώνεται στο 33,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και αυτός κατά 0,5% στο 26%. Το ΠΑΣΟΚ θα επέλεγε στη κάλπη το 11,5% των ερωτηθέντων (-0,5%). Ακολούθως τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων έχουν ως εξής: ΚΚΕ 5,5% (+0,5), Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 2,5%, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου. Άλλο κόμμα επιλέγει το 7,5% και οι αναποφάσιστοι μετρήθηκαν στο 9,5%. Τι προκύπτει; Πως το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη πιέζεται μετά την αποχώρηση της Φωτεινής Μπακαδήμα (η τρίτη βουλευτής που ανεξαρτητοποιείται) και εμφανίζεται να μην περνά το 3%. Την ίδια ώρα στα δεξιά της γαλάζιας παράταξης τρεις σχηματισμοί κυμαίνονται από το 1%-2%. Αλλάζει η γεωγραφία της επόμενης Βουλής; Αν αυξηθούν ή μειωθούν τα κόμματα που θα πάρουν το εισιτήριο θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα όσον αφορά τον πήχυ της αυτοδυναμίας.
Στον σημαντικό δείκτη της παράσταση νίκης, που καθορίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα κάθε φορά οδηγείται σε εκλογές, δεν υπάρχει μεταβολή. Οι πολίτες, ανεξαρτήτως προτίμησης κόμματος, πιστεύουν σε ποσοστό 56% πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26%. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Το 39% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 28% ο Αλέξης Τσίπρας και το 28% κανένας από τους δυο.
Με αυτά τα δεδομένα η σύγκρουση για την καθημερινότητα θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι δυο «μεγάλοι» - και όχι μόνο - επιθυμούν να αυξήσουν τις συσπειρώσεις τους. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν το 70% δείχνοντας πως σιγά – σίγα θα αρχίσουν να πιέζουν τους μικρότερους σχηματισμούς. Και αυτό έως ένα βαθμό αποτυπώθηκε στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτοδυναμία ενός κόμματος επιλέγει το 47%, συνεργασία περισσότερων κομμάτων το 35%. Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας η μεγάλη πλειοψηφία, το 70%, προτιμά την αυτοδυναμία και μόλις το 18% μια μετεκλογική σύμπραξη. Αντίστροφη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την προοδευτική διακυβέρνηση που προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει το 53% και την απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος 35%. Για το ΠΑΣΟΚ – του οποίου η τελική θέση θα μετρήσει σημαντικά αναλόγως το τελικό αποτέλεσμα - τα πράγματα είναι σχεδόν μοιρασμένα. Το 49% των υποστηρικτών του επιλέγει τη συνεργασία και το 44% την αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σε μια κρίσιμη περίοδο το 51% ανησυχεί πολύ ή αρκετά από τη στάση της, το 22% μέτρια και το 9% λίγο. Η έρευνα της Pulse πραγματοποιήθηκε από τις 23 – 25 Οκτωβρίου και ο προβληματισμός των πολιτών για την επιθετική στάση της Άγκυρας είναι ελαφρώς μειωμένος (κατά πέντε μονάδες) σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου που διατυπώθηκε το ίδιο ερώτημα. Το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι στιγμής έχει μείνει μόνο στα λόγια επιχειρώντας βασικά να αλλάξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ενόψει των εκλογών έχει ηρεμήσει τον κόσμο που δείχνει να μην επηρεάζεται από τις επαναλαμβανόμενες «κραυγές εθνικισμού».
Πηγή: skai.gr- Στην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς - Αύριο το πρωί στις 11:00 η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Κόντρα Γεωργιάδη-Τούρκου υπουργού οικονομικών: «Κανένας γείτονας δεν θέλει σχέσεις με την Τουρκία»- Δείτε βίντεο
- Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: Στο 7,5% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίας το δίλημμα
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.