Του Αντώνη Αντζολέτου
Τα ποιοτικά στοιχεία της δεύτερης έρευνας της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πιστοποιούν πως για άλλη μια φορά η οικονομία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο δρόμος προς τις εκλογές. Και δεν είναι τυχαίος ούτε ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ ούτε η έμφαση που έδωσαν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκειας της Έκθεσης στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η συσπείρωση αποτελεί το ζητούμενο όσο οι κάλπες πλησιάζουν. Στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί η γαλάζια παράταξη να έχει έναν αέρα οχτώ μονάδων, ωστόσο ο «διάβολος» κρύβεται πάντα στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Αυτό το ξέρουν καλά οι «δημοσκόποι» των κομμάτων που κάνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα «ανησυχητικά» νούμερα.
Σύμφωνα με την Pulse η δαπάνη που απασχολεί περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει στο 38%. Και είναι χαρακτηριστικό πως η ανησυχία παραμένει σε υψηλό επίπεδο τόσο πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όσο και μετά. Όσοι ρωτήθηκαν, μεταξύ 18-20 Σεπτεμβρίου, απάντησαν πως τους απασχολεί επίσης η ακρίβεια στα τρόφιμα (17%) το φυσικό αέριο (15%) και τα καύσιμα (12%). Τέσσερα είναι τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας αυτή την περίοδο. Τις αυξήσεις των τιμών κατά 83% τις θεωρούν οι πολίτες «αρκετά έως πολύ σημαντικό» θέμα. Αντίστοιχα ανησυχούν για την ενέργεια (82%), για τα ελληνοτουρκικά (65%) και για τις παρακολουθήσεις (47%). Με βάση αυτά τα δεδομένα η μάχη στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς η αντιπολίτευση θα συγκροτήσει μέτωπο απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σε μια προεκλογική περίοδο ζητούμενο για τις δυνάμεις της μειοψηφίας δεν είναι μόνο πόσες μονάδες θα κερδίσουν, αλλά πόσες θα χάσει η πλειοψηφία. Η «μετακόμιση» στην «πίττα των αναποφάσιστων» είναι το πρώτο βήμα που επιθυμούν να γίνει. Η επιλογή νέου «στρατοπέδου» είναι το επόμενο. Το θέμα των επισυνδέσεων το έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό η ακρίβεια και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου η κυβερνώσα παράταξη διατηρεί τη διαφορά των οχτώ μονάδων του καλοκαιριού.
Σε πολιτικό επίπεδο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από την μέτρηση της Pulse προκύπτει από την αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία τους στη ΔΕΘ με βάση τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό των ερωτηθέντων. Ποια κοινά, δηλαδή κατάφεραν να προσεγγίσουν οι δυο αρχηγοί. Το ενδιαφέρον για άλλη μια φορά επικεντρώνεται στο μεσαίο χώρο. «Σίγουρα ή μάλλον θετικά» αξιολογούν την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το 48% όσων δηλώνουν πως ανήκουν στον κεντρώο χώρο. «Σίγουρα ή μάλλον αρνητικά» το 42%. Η ίδια κατηγορία ψηφοφόρων πιστεύουν σε ποσοστό 26% πως ήταν «σίγουρα ή μάλλον θετικές» οι εξαγγελίες και οι απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 59% εκτιμά πως ήταν «σίγουρα ή μάλλον αρνητική» η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο της κεντροαριστεράς προηγείται με διαφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχα στο χώρο της κεντροδεξιάς ο πρωθυπουργός.
Ο μεσαίος χώρος, στον οποίο επιθυμεί να επανέλθει δυναμικά και πάλι το ΠΑΣΟΚ, είναι η «πολύφερνη νύφη» ενόψει των εκλογών. Και από τη στιγμή που εκτιμάται πως εκεί ανήκει σίγουρα το 1/3 όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι στις μετρήσεις ο αγώνας επαναπροσέγγισής τους αναμένεται να είναι σκληρός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «επαναπατρίσει» αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν δυο φορές το 2015 και η ΝΔ να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που την οδήγησαν σχεδόν στο 40% το 2019. Να ξαναμπεί δηλαδή στον δρόμο της αυτοδυναμίας. Για τα δυο κόμματα προκύπτει πως οι αρχηγοί τους εξακολουθούν να είναι τα δυνατά τους σημεία και συνεπώς το «μέσον» για την προσέλκυση ψηφοφόρων παλαιών και νέων. Σφήνα στους δυο «μεγάλους» επιθυμεί εδώ και μήνες να μπει το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως το κίνημα από το καλοκαίρι και μετά έχει μπει σε ανοδική τροχιά.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.