ΚΑΙΡΟΣ

«Δικομματική» δυσπιστία στην «κυβερνησιμότητα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα τα στοιχεία ΕΔΩ  

«Δικομματική» δυσπιστία στην «κυβερνησιμότητα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη δυνατότητα τους να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση ποσοστό 69% εκτιμά ότι δεν δύναται να βγάλει τη χώρα από τα προγράμματα στήριξης.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πριν την αναταραχή στις αγορές.

Όσον αφορά τη διενέργεια εκλογών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη, ενώ για τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «ισοζύγιο» είναι αρνητικό για όλους ανεξαιρέτως. 

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, το 64% απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ το 36% «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι». Στην ίδια ερώτηση για το ΣΥΡΙΖΑ το 69% των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ το 31% «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι».

Σε ό,τι αφορά την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο 25% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά έναντι 59%. Τον Οκτώβριο 26% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά έναντι 57%.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση, το Σεπτέμβριο το 24% απαντούσε καταφατικά (έναντι 64% που έχει αρνητική άποψη), ενώ τον Οκτώβριο η θετική άποψη για την κυβέρνηση αυξάνεται στο 27%, έναντι 61%.

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 49,5% επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές ώστε η επόμενη να εκλέξει Πρόεδρο, το 43% επιθυμεί να εκλεγεί νέος ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ενώ 7,5% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο, το Σεπτέμβριο το 42,5% επιθυμούσε να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή έναντι 50,5% που επιθυμούσε εκλογή νέου ΠτΔ μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση νέας Βουλής.

Όσον αφορά τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών παρά το αρνητικό «ισοζύγιο» για όλους ανεξαιρέτως, ο πρωθυπουργός κερδίζει τη μια μονάδα που έχασε τον προηγούμενο μήνα και προηγείται με 24,5%. Έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 23%. 

Χαμηλότερη είναι η δημοτικότητα του έγκλειστου στον Κορυδαλλό επικεφαλής της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκου (3,5% από 7%) και ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος με 11% (από 12%). Τις υψηλότερες δημοτικότητες καταγράφουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, που είναι και στην πρώτη θέση με 26,5% (ο οποίος έχει πάντως πτώση 7,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 34% του Απριλίου), ακολουθεί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς με 24,5% (από 28%) και έπεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας (23% από 19%). Ο γγ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημειώνει 18% (από 20%), ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος καταγράφει 9,5% (από 12%) ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης σημειώνει και τη μεγαλύτερη πτώση, με 13% (από 26%).

Εξάλλου, στην ερώτηση για το ποιος εκ των κ. Σαμαρά και Τσίπρα εντυπωσίασε τους πολίτες περισσότερο στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης, το 18% απαντά ο πρωθυπουργός, το 19,5% ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το 40% απαντά κανένας από τους δυο και 22% λεει ότι δεν παρακολούθησε τη συζήτηση.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ