Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σε μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία θα συζητηθούν ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η μετανάστευση, η ασφάλεια και άμυνα, η οικονομία και οι σχέσεις με την Κίνα.
Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με ένα γεύμα εργασίας των ευρωπαίων ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσουν για την Ουκρανία, αλλά και για θέματα ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Η συνάντηση αυτή θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται στη συνέχεια να κάνουν απολογισμό της προόδου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών. «Ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό της κατάστασης και να συζητήσουμε τρόπους για να επιταχύνουμε το έργο μας προκειμένου να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους ηγέτες.
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων αναμένεται να ζητήσουν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP) «για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας της αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης. Αναμένεται επίσης να ζητήσουν πρόοδο σε όλους τους τομείς της δράσης για την παράδοση και την από κοινού προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων.
Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και, όπως κάθε φορά, το ίδιο και σήμερα, αναμένεται να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
«Θα επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω βιώσιμης οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.
Μεταξύ άλλων, οι «27» θα συζητήσουν για την ανάγκη ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, αλλά και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας γι' αυτό το σκοπό. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της αποτροπής της παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας Στο πλαίσιο αυτό, οι «27» αναμένεται να χαιρετίσουν την έγκριση της 11ης δέσμης κυρώσεων και να ζητήσουν να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες για την αντιμετώπιση παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες.
Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα από τα βασικότερα θέματα της Συνόδου Κορυφής και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.
«Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο και οι πολλές χαμένες ζωές, είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μας μεταναστευτική πρόκληση», τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, στο τραπέζι θα τεθεί το θέμα των τραγικών ναυαγίων μεταναστών στη Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στο ότι η πηγή των τραγωδιών αυτών είναι το λαθρεμπόριο ανθρώπων και χρειάζεται πιο σκληρή προσέγγιση απέναντί τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν αναμένεται να συζητηθεί σε βάθος το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα που είναι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου, οι «27», αναμένεται να εξετάσουν κυρίως την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συμπράξεις με τρίτες χώρες, όπως αυτή που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Τυνησία, προκειμένου να αποτραπεί η αναχώρηση μεταναστών προς την ΕΕ. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για την Τυνησία θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί και για την Αίγυπτο.
Επιπλέον, μια ομάδα εννέα κρατών-μελών θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι τρόπους διαχείρισης της μετανάστευσης, με κάποιες «δημιουργικές ιδέες», αλλά σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο «οι ιδέες αυτές δεν υποστηρίζονται από όλους». Μεταξύ άλλων, αυτή η ομάδα χωρών προτείνει τη δημιουργία συμπράξεων με τρίτες χώρες κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία του 2016. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κρατών μελών θεωρεί ότι οι «ιδέες» αυτές δεν είναι απολύτως συνεπείς με το διεθνές δίκαιο.
Όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κρατών-μελών στις 8 Ιουνίου, στα δύο βασικά νομοθετήματα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η Ουγγαρία και η Πολωνία να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη προσφυγή στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.