ΚΑΙΡΟΣ

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Προς Μάρτιο ο επόμενος γύρος στην Αθήνα- «Όχι» Μάας για κυρώσεις

Μετά από 5 χρόνια Ελλάδα και Τουρκία έκατσαν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι σε μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρισήμισυ ώρες. Οι δύο πλευρές μετά από ένα καυτό εξάμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά βάση βολιδοσκόπησαν η μία τις προθέσεις της άλλης, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η παρουσία στη συνάντηση του εκπροσώπου της Προεδρίας και εκλεκτού του ερντογαν Ιμπραήμ Καλίν.

Λίγο μετά τις δυο η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αποχώρησε με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και προορισμό την Αθήνα όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των επαφών. 

«Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικώ» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί κι από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Πλάι στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονάλ, κάθησε ο στενότερος συνεργάτης του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν. Μάλιστα ο ίδιος ανήρτησε μια φωτογραφία της συνάντησης στο twitter. 

«Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας επανεκκινούν τεσσεράμισι χρόνια μετά. Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών  του Αιγαίου, κι έχουμε την θέληση για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων» έγραψε στο twitter o Ιμπραχιν Καλίν. 

«Δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας. Η λογική είναι να συζητήσουμε σε συγκλίσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα μπήκε στη διαδικασία του διαλόγου με χαμηλές προσδοκίες καθώς η τουρκική πλευρά έχει επανειλλημένα δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών, ενώ η πρώτη συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία να ξαναμπουν οι βάσεις της συζήτησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. 

«Δεν περιμένει κανείς θαύματα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει η διεθνής δικαιοσύνη» είπε ο διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

«Οι διερευνητικές δεν επιτρέπουν άμεσα αποτελέσματα αλλά θα διαπιστώσουμε κατά πόσο η τουρκική πλευρά μπαίνει με διάθεση να συζητήσει» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος. 

Οι διερευνητικές επαφές είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016 κι έκτοτε η Άγκυρα δεν είχε δείξει καμία διάθεση προσέγγισης με την Αθήνα στα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, αντίθετα κυρίαρχο αφήγημα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έγινε το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας.

«Δεν πήγε και άσχημα αυτή την φράση» είπε ανώτατη διπλωματική ελληνική πηγή κάτι το οποίο δείχνει πως οι δύο πλευρές είχαν χαμηλές προσδοκίες 6 μήνες σε μια μεγάλη ένταση και πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους επαφή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ πρόκειται για μια πρώτη απολογιστική συνάντηση, μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση.Έπιασαν τον νήμα από τον Μάρτιο του 2016 εκεί που είχε μείνει η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών. Η επόμενη θα γίνει στην έδρα μας, στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος συνεχίζεται και θα δούμε αν θα έχει κάποια κατάληξη. 

Πιθανότατα επόμενη συνάντηση τέλη φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ώστε να δείξουν και οι δύο πλευρές ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση και προσπαθούν να τα βρουν.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό εξωτερικών από τον επικεφαλής της ομάδας. Είναι σημαντικό ότι η 2η συνάντηση γίνεται στην Αθήνα όπως και το γεγονός της παρουσίας του Ιμπραχιν Καλίν στην πρώτη αυτή συνάντηση. Το αξιολογεί θετικά η Αθήνα διότι είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν άρα είναι σαφές ότι η Τουρκία δίνει σημασία σε αυτή την διαδικασία. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι δεν γίνονται διαρροές μέσα και έξω για το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης. Δείγμα ότι και οι δύο πλευρές δίνουν σημασία σε αυτή την άτυπη διαδικασία διαλόγου. Πληροφορίες από τουρκική πλευρά\

Παράλληλα, δεν φαίνεται να μπήκαν στο βάθος των θεμάτων. Έγινε μια γενική ανασκόπηση για το παρελθόν σε σχέση με όλα τα θέματα που έχουν φτάσει μέχρι το 2016 ενώ οι εκπλήξεις ήταν δύο: H πολιτική παρουσία του Καλίν (μπαίνει και πολιτικός παράγοντας στα τεχνικά ζητήματα σε θέματα που ίσως να μην μπορέσουν να λύσουν οι διπλωμάτες) και η αλλαγή της τοποθεσίας.

Αυτόι που μεταφέρει η τουρκική πλευρά είναι ότι δεν θέλουν να καταρρεύσουν οι διαβουλεύσεις, θέλουν να συνεχιστούν.

Η Γερμανία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργείου εξωτερικών υποθέσεων εξέφρασε τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό απέναντι σε μια πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. 

Ο κ. Μάας είπε πως τα θετικά σήματα που έχει αποστείλει προσφάτως η Άγκυρα και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν από κάποια επιβολή νέων κυρώσεων σε αυτή την φάση. 

Από την άλλη η Γαλλία πιέζει για μια διευρυμένη λίστα κυρώσεων σε σχέση με τις παράνοες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάπου στην μέση βρίσκεται ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,ο οποίος είπε ότι η λίστα δεν είναι έτοιμη αλλά ούτε είναι και στην άκρη. 

Πηγή: skai.gr