«Βεβαίως δεν υπάρχει» τέτοιο σχέδιο, δήλωσε στο MEGA ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι μόνη της» στην προσπάθεια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά έχει την στήριξη της Ευρώπης, ενώ από την άλλη πλευρά η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε ο επίτροπος, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.
Απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχεται η χώρα μας, ο κ. Αβραμόπουλος έστρεψε την κριτική του στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας αιχμηρά ότι ενώ έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους ότι θα υποδεχτούν 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.
«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα πως η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να «λάβει μέτρα» σε βάρος των παραβατών.
«Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο, τα κράτη πρέπει να τον ακολουθήσουν [...] Είμαστε εδώ, για να το παρακολουθούμε και να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί», είπε, καλώντας τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης. (σ.σ. το «blame game»).
Ο επίτροπος ωστόσο προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση της Ζώνης Σένγκεν γεννά πραγματικούς κινδύνους για την Ευρώπη και τα κεκτημένα δεκαετιών σύγκλισης και ενοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να αρχίσει το «ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρώπης».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τυχόν κατάρρευση της Ζώνης Σένγκεν μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.