Της Ναντίν Χαρδαλιά
Πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσε για άλλη μία φορά στη Βουλή το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εν μέσω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, με αφορμή τις χθεσινές συλλήψεις γυναικών στο Σύνταγμα για συγκέντρωση στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και φόντο τις σημερινές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ και άλλους κλάδους.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με άλλοθι την πανδημία επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» τις δημοκρατικές ελευθερίες και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ώστε να προωθήσει ανενόχλητη και άνευ αντιδράσεων το νομοθετικό της έργο. Με πυρά για υιοθέτηση επικίνδυνων πολιτικών και υπαινιγμούς κομματικής εργαλειοποίησης της υγειονομικής κρίσης και της αγωνίας των πολιτών, αντεπιτέθηκε ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ενώ αιχμές για παιχνίδια εντυπώσεων άφησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.
Η αρχή έγινε με τον Χρήστο Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες που συνελήφθησαν τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά τη συγκέντρωσή τους.
Τη σκυτάλη εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε ο Νίκος Βούτσης, συμπληρώνοντας πως αυτή η «απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να είναι προηγούμενο, ώστε για τους επόμενους μήνες ο λαός να σιωπά, τα κόμματα, για να προχωράει η κυβέρνηση χωρίς καμία αντίθεση και κοινωνική κριτική το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό της έργο. Είναι σαφές ότι πάμε σε μια γενικευμένη απαγόρευση των κινητοποιήσεων για μήνες. Μέλημα όλων μας πρώτα η υγεία, αλλά πρέπει να είναι και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας».
Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε τις αιτιάσεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και ισορροπώντας τα με την προστασία της δημόσιας υγείας, που αποδεδειγμένα τίθεται σε κίνδυνο με τις μαζικές συναθροίσεις. «Δεν έχουμε μετά το 74’ ζητήματα δημοκρατίας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έχει κατοχυρωθεί. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι αγκαλιάζεται μια πολιτική πολύ επικίνδυνη που χρωματίζεται πολιτικά από τον ιό. Να είμαστε πολύ προσεκτικοί και τα συμπεράσματα εδώ μέσα για δήθεν αυταρχισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», σημείωσε, στηλιτεύοντας τη στάση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Προσπάθεια εντυπωσιασμού για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους από έναν νόμο «καθαρά υγειονομικής κατεύθυνσης», καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ), καλώντας άπαντες να επιδείξουν ψυχραιμία τη στιγμή που υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και σημειώνοντας πως το ερώτημα είναι «πού μπαίνει το μέτρο» ώστε να μην έχουν κάποιοι πολίτες ή φορείς περισσότερα δικαιώματα από άλλους στο συνέρχεσθαι.
Το νόμο που επικύρωσε την ΠΝΠ για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, επικαλέστηκε ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ), με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Λοβέρδο να υπογραμμίζει ότι υπάρχει πλήρης ασάφεια ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι αναφορικά με τις συναθροίσεις και βάσει ποιου νόμου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευκρινίσεις ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και προβλήματα. «Η κυβέρνηση ελέγχεται για ασάφεια», τόνισε.
«Είναι υποκριτικό κι επικίνδυνο η κυβέρνηση να μην αναστέλλει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της και ταυτόχρονα να απαιτεί την αναστολή των αγώνων των πολιτών. Οι αγώνες αυτοί δεν αναστέλλονται και δεν πρόκειται να μπουν στον γύψο. Η κυβέρνηση ανοίγει άσχημες ατραπούς και θα τις βρει μπροστά της», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αιχμές περί κυβερνητικής απόπειρας αναστολής των δημοκρατικών ελευθεριών εξαπέλυσε και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.