ΚΑΙΡΟΣ

Διαφορετικά μηνύματα Τσίπρα και υπουργών, στη σκιά της διαπραγμάτευσης

Διαφορετικού μήκους κύματος μηνύματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έστειλαν, με αφορμή την Πρωτομαγιά, ο Αλέξης Τσίπρας και ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης

«Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για ζωή με Αξιοπρέπεια θα νικήσουν», δήλωσε διπλωματικά ο πρωθυπουργός, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter.

Διαφορετική γραμμή από Λαφαζάνη, Σκουρλέτη και Στρατούλη

Σαφώς πιο σκληρά στάση τήρησαν ωστόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Στρατούλης, με δηλώσεις που έκαναν κατά τη απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Τόνισε δε πως «ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση» στην προσπάθειά της να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι «βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σε μια έμμεση αλλά ξεκάθαρη αναφορά στις προτάσεις των δανειστών για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την εργασιακή νομοθεσία.

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει τίποτε, υπογραμμίζοντας πως «εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλη λεηλασία στα εισοδήματά τους».

Παρόντες στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι αρκετοί άλλοι υπουργοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όμως απέφυγε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας πως η Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργαζόμενων.

Οι δηλώσεις των κυρίων Λαφαζάνη, Σκουρλέτη και Στρατούλη καταδεικνύουν πως υπάρχει σταθερά ενδοκυβερνητική αντίσταση στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων που παραβιάζουν τις θέσεις της Αθήνας στα ζητήματα-αγκάθια, στον απόηχο της αναλυτικής παρουσίασης της πορείας των διαπραγματεύσεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως βρισκόμαστε κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές, που θα σέβεται όμως την εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Στόχος η ενδιάμεση συμφωνία και Eurogroup τη Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία έως το βράδυ του Σαββάτου επί των «ώριμων θεμάτων» της διαπραγμάτευσης.

Η εν λόγω συμφωνία θα επιτρέψει την έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup στις 4 Μαΐου, όπου η Αθήνα ευελπιστεί πως θα σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των περιορισμών που έχει θέσει για την παροχή ρευστότητας στη χώρα μας, ειδικά σε ό,τι αφορά το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει τόσο ταχεία πρόοδος, με δεδομένη την έως τώρα πορεία των διαβουλεύσεων.Πηγή: skai.gr