ΚΑΙΡΟΣ

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Να άρει ο πρωθυπουργός το απόρρητο και να πει ο κ.Κοντολέων τους λόγους της παρακολούθησής μου

Τι λέει για τις εκλογές και τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για μετεκλογικές συνεργασίες - Χίμαιρα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας 

Στο χέρι του πρωθυπουργού είναι να πάμε σε εκλογές με ομαλό πολιτικό κλίμα, είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας παράλληλα τον κ.Μητσοτάκη ότι εκείνος εργαλειοποιεί τις παρακολουθήσεις. Κάλεσε μάλιστα, τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο και να πει ο κ.Κοντολέων (ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ) τους λόγους για τους οποίους ετέθη υπό παρακολούθηση ο κ.Ανδρουλάκης. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έκανε εκτενή αναφρά στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών.

Δείτε τη συνέντευξη

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε αφορούσε τις παρακολουθήσεις: Είναι θλιβερό να αντιμετωπίζουμε τέτοια θλιβερά φαινόμενα. Ακουγα την κυρία Μπακογιάννη που περίπου έλεγε ότι υπεύθυνος για να μάθει ο λαός την αλήθεια είναι το θύμα και όχι ο θύτης. Τι λένε; Να γίνω και παράνομος; Βάσει του νόμου του 2006, ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται και να μάθει ο λαός τι έχει συμβεί σ΄αυτή τη νοσηρή υπόθεση. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει ότι όταν είσαι 8 χρόνια ευρωβουλευτής, ποτέ δεν ετέθη θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά ετέθη όταν ήμουν υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Λένε ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος. Γιατί; Οταν ξεκινά δίμηνη παρακολούθηση, του δίμηνου προεκλογικού αγώνα, έχουμε την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, αν υπήρχε αρχείο θα έπρεπε να φαίνεται να δικαιολογείται η συνέχεια της παρακολούθησης. Ακούω από πολλούς να λένε να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Βέβαια. Εδώ πάμε να οδηγήσουμε τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη. Ολα μου τα βήματα είναι βήματα νομιμότητας. Επιτίθενται σε όσους έχουν άλλη άποψη. Εχω κι άλλο επιχείρημα που το αντλώ από το ενδιαφέρον των συναδέλφων. Είναι δυνατόν να κάνεις εξεταστική και να αποκλείεις τα πολιτικά πρόσωπα και το μόνο που καλείται να είμαι εγώ;

Ζητούμε να κληθούν στην επιτροπή και η κυβερνητική πλειοψηφία λέει όχι. Δεν είναι δείγμα συγκάλυψης. Θέλω άπλετο φως. Είναι ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας. Είναι ζητήματα που δίχασαν το λαό, είναι ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο ώστε ο κ.Κοντολέων να πει τους λόγους της παρακολούθησης. Αυτό θα οδηγήσει στη διαφάνεια, την πολιτική ομαλότητα. 

Είπατε χθες στην ομιλία σας ότι η παράταξή σας είναι ο εγγυητής της σταθερότητας. Ο όρος όμως που βάζετε προεκλογικά για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν γίνεται δεκτός ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα πως θα πετύχετε τη σταθερότητα;

Aυτός ο όρος προφανέστατα δεν μπήκε για να γίνει αποδεκτός από τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Τσίπρα που είναι κολλημένοι στις καρέκλες. Μπήκε για να γίνει δεκτός από τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό λοιπόν ας αφήσουμε τα σενάρια και ας δώσουμε τη δυνατότητα στον λαό με τη λαϊκή του ετυμηγορία ο ίδιος να δείξει την κατεύθυνση της επόμενης διακυβέρνησης του τόπου. Εγώ τους εγγυώμαι ευθέως ότι θα έχουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή αν έχουμε ισχυρή, δυνατή με το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με διαφάνεια και πολιτικό ήθος. Αξίζει στον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα. Εγώ αποτιμώ και τον σημερινό πρωθυπουργό και τον προηγούμενο, διότι ο προηγούμενος ήταν ένας νέος άνθρωπος που του έδωσε σε πολύ νεαρή ηλικία μια ευκαιρία ο λαός μας και είδαμε τι ζήσαμε: διχασμούς, δημοψηφίσματα κάλπικα, λαϊκισμούς, παιχνίδια με τους αρμούς της εξουσίας.

Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης, ως ο λευκός καβαλάρης που επίλυε όλα αυτά τα θέματα τα θεσμικά και εδώ βλέπουμε τα ίδια και χειρότερα. Γι’ αυτό εγώ λέω στον ελληνικό λαό ότι αν ελληνικέ λαέ τους αποδοκιμάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να τους βάλει από το παράθυρο. Εμείς θέλουμε πραγματική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.

-Στην ερώτηση του Σκάι και του Χρήστου Νικολαϊδη: Εχετε καταστήσει σαφές ότι για σας είναι και πολιτικά και ηθικά παραδεκτό ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές να μη γίνει πρωθυπουργός. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο θέμα; Ο κ.Ανδρουλάκης απάντησε ότι εγώ δεν έχω πει ποτέ, ότι δεν, απαγορεύεται να γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, εγώ έχω πει ότι δεν θα τον κάνουμε εμείς πρωθυπουργό, όταν τον καταδικάσει ο ελληνικός λαός και τον κατακρημνίσει σε ποσοστά, πέραν την υπόθεσης που ζούμε αυτό το διάστημα, γιατί αυτά τα λέω και πριν την υπόθεση αυτή. Δεν άλλαξα στάση, εγώ είμαι συνεπής. Λένε, θέλει να επιβάλει ποιος θα είναι πρωθυπουργός. δεν το επιβάλω εγώ, ο ελληνικός λαός ο επιβάλλει. Λέω το απλό. Αν ο λαός τους αποδοκιμάσει, δεν θα τους βάλω απ' το παράθυρο. δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Έχει κλείσει αυτό το θέμα και πάω και ένα βήμα παραπάνω. Δώστε μας ισχυρή εντολή με ένα μεγάλο ποσοστό, ώστε αυτά που λέω να είναι κυβερνητικές προτεραιότητες. Κι αν το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο, προφανώς θα μπουν προτεραιότητες που αφορούν τα πρόσωπα. Αρα, καταλήγουμε στον ένα παράγοντα που καθοδηγεί τις εξελίξεις, τον ελληνικό λαό. Μη φοβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, κάποιοι τη φοβούνται, απ΄ό,τι φαίνεται. Και θέλουν εκ των προτέρων να διασφαλίσουν το ρόλο τους στην επόμενη μέρα. Όχι από μας, απ' αλλού στο παρασκήνιο, μπορεί. Από μας στο προσκήνιο ποτέ.

Για την «πολιτική τερατογένεση» που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κ.Ανδρουλάκης είπε: Ενας πρωθυπουργός σε πανικό και αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν ταιριάζουν στα σύγχρονα πολιτικά ήθη. Η δική μας παράταξη ήταν θεματοφύλακας τη δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Είναι υποτιμητικό να μιλά έτσι. Για τις συνεργασίας, μην κάνουμε σενάρια, μην βιαζόμαστε. Ας κρίνει ο λαός τις προτεραιότητες και τις πρακτικές, ας έχουμε τη λαϊκή ετυμηγορία, να διαχειριστώ με ευθύνη την εντολή που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός. Κατανοώ ότι βρισκόμαστε σε δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Αλλοι δεν το κατανοούν. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ή πάμε σε δημικρατική αλλαγή ή δείχνουμε ανοχή στον καθεστωτισμό που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια.

Ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε επιτυχία στις εκλογές: Η παράταξή μας πέρασε γρήγορα, επιφορτίστηκε η παράταξη με μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης. Η ΝΔ άφησε πίσω της χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τότε διαμορφώθηκε η λογική της συμπεριφοράς των τερατογενέσεων, να έχουν τον ίδιο πολιτικό λόγο, που άλλαξε όταν κάθισαν στην εξουσία. Το πληρώσαμε, αλλά με νέους ανθρώπους και πρόγραμμα μπορεί να δώσει αγώνα χωρίς ταβάνι. Σ' αυτή τη μάχη μπορούμε να είμαστε ξανά νικητές. Κοιτώ τις δημοσκοπήσεις, εργαλείο της στιγμής, πάμε καλύτερα, δεν υπάρχει εξησυχασμός. 

Για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που απαιτούνται: Η χώρα είχε καύσιμο το λιγνίτη και με επιλογή Τσίπρα- Μητσοτάκη έκανε απολιγνιτοποίηση και όχι απανθρακοποίηση, πράγμα που θα μας έφερνε στην ίδια μοίρα με την Ιβηρική. Αυξήθηκε κατά 25% η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Λάθος στρατηγικές επιλογές. Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εμείς που δεν είχαμε εξαρτημένες οικονομίες, μετά την Κριμαία, γιατί αποκτήσαμε; Να πάμε σε βιώσιμες πηγές, όχι στα χέρια πέντε επιχειρηματιών, να γίνει κάθε πολίτης συμμέτοχος στην πράσινη μετάβαση. Αυτό θέλει πολιτικές και όχι λόγια. Στις άμεσες παρεμβάσεις, είπαμε πλαφόν στη λιανική, να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη και να εφαρμοσθούν πολιτικές εξοικονόμησης, άμεσα φορολογικά κίνητρα σε όποιος θέλει να παρέμβει στο σπίτι του για οικονομία. Αργήσαμε πάρα πολύ. Εμείς είπαμε νωρίς πλαφόν για να επιμερισθεί το κόστος. Λέμε για κοινωνική δικαιοσύνη. 

Σε δεύτερη ερώτηση για τις μετεκλογικές διαδικασίες, και όσα είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι έχει αξιοποιήσει στελέχη από άλλα κόμματα, ο κ.Ανδρουλάκης απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπηρετείται οποιαδήποτε ιδεολογία, φτάνει να έχει κάποιος μια καρέκλα. Μεγαλώσαμε, είπε, με τον όρο της αποστασίας, δεν θέλω να πιστεύω ότι θα ξαναδούμε και τέτοια φαινόμενα, θα είναι οπισθοδρόμηση. Ηδη υπάρχει η τερατογένεση των παρακολουθήσεων. 

Για τις τερατογενέσεις, κλήθηκε να απαντήσει γιατί θεωρεί απίθανο το σενάριο κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος (όπως το είχε περιγράψει ο κ.Μητσοτάκης): Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μητσοτάκης σ' αυτό το θέμα έχουν απόλυτη ταύτιση. Να συμφωνήσουν δημοσίως ότι θα είναι πρωθυπουργός όποιος θα είναι πρώτος... Εμείς δημιουργούμε τα σενάρια; Ο Τσίπρας έλεγε ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνεις Μητσοτάκης. Γίνονται οι υποκλοπές, λέει ο Μητσοτάκης ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Θα αγωνιστώ να υπάρχει κυβέρνηση που θα σέβονται οι εταίροι μας, όχι με έναν που στέλνει ψεύτικα δημοψηφίσματα ή κάνει παρακολουθήσεις. Πρέπει να ανοίξουμε δυναμικά όλα τα μέτωπα και να πρωταγωνιστήσουμε. Ποιοι γκρεμίζουν γέφυρες; Ούτε φοβάμαι και έχω τη γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων. Ας αφήσουμε τα σενάρια, να πάμε στην ουσία.

Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητα και αν φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο: Οι Τούρκοι δημιουργούν συνεχείς εντάσεις. θεωρώ χίμαιρα την ευρωπαϊκά προοπτική της Τουρκίας, έχουν γίνει βήματα πίσω. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις: 1. Ειδική σχέση με την Τουρκία με αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις, 2. Αμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη. Να αποφασίσουμε τηι θέλουμε, μετά τις εκλογές στην Κύπρο να ξαναρχίσει η συζήτηση για το Κυπριακό, να πρωταγωνιστήσουμε. 

Σε άλλες ερωτήσεις τόνισε:

-Δεν θα κάνω συμφωνίες στο παρασκήνιο με κανέναν

-Γιατί δεν ζητά εκλογές: Η άρση του απορρήτου μπορεί να γίνει όποτε και να γίνουν εκλογές. Προτεραιότητα η αξιοπρέπεια. Να ξέρει ο λαός την αλήθεια όταν πάει στην κάλπη. 

Πηγή: skai.gr