Της Πηνελόπης Γκαλιου
Τον πολιτικό οδικό χάρτη της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ξεδίπλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας εμφατικά τα τρία «ΟΧΙ»: σε πρόωρες εκλογές, σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και βάζοντας οριστική «τελεία» στα σενάρια που ήθελαν να προχωρά το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση με αυτά τα τρία δεδομένα. Ταυτόχρονα, παρά το χρονικό διάστημα που χωρίζει τους πολίτες από τις κάλπες, ο πρωθυπουργός έθεσε εγκαίρως το δίλημμα των επόμενων εκλογών, θέτοντας στο επίκεντρο τον ίδιο και το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που υπηρετεί και από την άλλη τους πολιτικούς του αντιπάλους κυρίους Τσίπρα και Ανδρουλάκη με αυτά που πολιτικά πρεσβεύουν.
Απαντώντας στην ερώτηση του ΣΚΑΪ και του Γιάννη Καντέλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα της χώρας με εξάντληση της τετραετίας, ξεκαθαρίζοντας με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, εκτός βέβαια- πράγμα αδύνατον - αν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαι κωλοτούμπας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι έχει πει πως « οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν εθνικές εκλογές». «Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο» πρόσθεσε εκτός μίας περίπτωσης που θεωρείται ούτως ή άλλως ‘εκτός πραγματικότητας. Να δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και δεχτεί να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο» είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, βάση της οποίας θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι υποκρύπτει κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα συγκυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. «Η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα για τη χώρα , οδηγεί σε αστάθεια κυβερνήσεις σε ετερόκλητες συμμαχίες και σε μία προοπτική μειωμένης αποτελεσματικότητας στην κυβερνησιμότητα ειδικά σε μία εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και πρέπει να δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και ταχύτητα» παρατήρησε. Ωστόσο σημείωσε ότι θεωρητικά με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και τα σημερινά δεδομένα «υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα» δηλαδή, όπως εξήγησε, το πρώτο κόμμα παρότι θα προηγείται σημαντικά του δευτέρου , θα μπορούσε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση αποτελούμενη από τα κόμματα των κυρίων Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, «αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, θα συνιστά όμως πολιτική τερατογένεση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Παρά την επαναλαμβανόμενη δέσμευση ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξαντλήσει την τετραετία, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο ωστόσο μέχρι τότε, έκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού εξηγώντας πως μία οποιαδήποτε αλλαγή αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα «θα κάλυπτε επικοινωνιακές ανάγκες και όχι ουσιαστικές».
Σε κάθε περίπτωση στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία χωρίς ωστόσο να επιμένει σε μονοκομματική κυβέρνηση. Όπως με πολύ σαφή τρόπο δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πρόθεση της ΝΔ στη δεύτερη κάλπη (μετά τις εκλογές με απλή αναλογική) είναι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ και έχω αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα ως ΝΔ να εντάσσουμε στελέχη στην κυβέρνησή μας που δεν προέρχονται ιστορικά από τη ΝΔ. Πρόθεσή μου είναι να κάνω το ίδιο και μετά τις δεύτερες εκλογές» σημείωσε.
Μετά το δίλημμα των επόμενων εκλογών, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου κατά την ομιλία του το Σάββατο το βράδυ, «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε για δεύτερη φορά συμφορά» κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου έθεσε το ερώτημα : «Αν όχι εμείς, ποιοι;». Συνέχισε μάλιστα ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του και σημειώνοντας ότι «το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει. Είχαμε τέσσερα χρόνια τον κ. Τσίπρα, είχα την τιμή να ηγούμαι της κυβέρνησης για τέσσερα χρόνια, ο κ. Τσίπρας διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και σε κυβέρνηση συμμαχίας, αυτό ισχύει για μένα, ισχύει και για τον κ. Τσίπρα, θα ίσχυε θεωρητικά και για τον κ. Ανδρουλάκη, τώρα δεν ξέρω κατά πόσο σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι αυτό, με βάση τις δημοσκοπήσεις μάλλον είναι , αλλά έτσι λειτουργούν οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες» είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την άποψη που κατά καιρούς εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι δεδομένο ότι πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.