Σε μια ανακωχή στο Σουδάν προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στο Χαρτούμ, προσβλέπει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Alpha, ο Νίκος Δένδιας σκιαγράφησε την κατάσταση στο Σουδάν ως εξαιρετικά δύσκολη, και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα την παρακολουθεί πολύ στενά, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες στη χώρα αυτή της Αφρικής. «Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν και είναι με παυσίπονα.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Σουδάν, εκτίμησε ότι θα διαρκέσει αρκετά καθώς οι δύο αντιμαχόμενες μερίδες έχουν ισχυρές δυνάμεις αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, έσπευσε να καταδείξει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορει να υπάρξει μια ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο κα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Από τον Έλληνα πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς. Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα. Όσον αφορά την επικοινωνία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη χώρα, στο πλαίσιο και της παρουσίας της ελληνικής ομογένειας και της ανάγκης παροχής αρωγής προς αυτήν. Επίσης, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η πιθανή συνεργασία σε ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ομογενών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάγκη άμεσης ανακωχής, η τήρηση αρχής μη ανάμειξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με τη Γαλλία, που έχει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στο Σουδάν.
Περαιτέρω, ερωτηθείς για τη ρητορική της Τουρκίας ενόψει των τουρκικών εκλογών, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι μέσα σε μια έντονη προεκλογική δραστηριότητα στη γείτονα χώρα είναι προφανές ότι θα ακουστούν πράγματα, θα λεχθούν πράγματα, θα τοποθετηθούν μαξιμαλιστικές απόψεις στο τραπέζι και προέταξε την ανάγκη η Ελλάδα να κρατήσει την ψυχραιμία της και περιμένει η κυβέρνηση που θα εκφράσει την τουρκική κοινωνία μετά τις εκλογές, να τοποθετηθεί πάνω σε ένα καλό κλίμα που επιτρέπει ένα σοβαρό διάλογο για τη διαφορά μας.
Απαντώντας στην ερώτηση αν φοβάται μια περίοδο αστάθειας στα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «το μεγάλο κέρδος της βελτίωσης του κλίματος είναι ακριβώς ότι δεν φοβόμαστε αυτή την περίοδο».
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική ενόψει των εκλογών, προέκρινε πως «θέλουμε να είμαστε αυτοδύναμοι από την πρώτη κάλπη» και αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών ανέδειξε:«Εμείς έχουμε μία πρόταση. Η πρότασή μας περιλαμβάνει εκλογικό νόμο, κόμμα, πρωθυπουργό. Ο εκλογικός νόμος είναι η ενισχυμένη αναλογική. Κόμμα είναι η ΝΔ. Πρωθυπουργός είναι ο νυν πρωθυπουργός. Αυτή την πρόταση την καταθέτουμε ως πακέτο στην ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η άποψη μας για το συμφέρον του τόπου. Η ελληνική κοινωνία είναι το αφεντικό μας, αυτή θα αποφασίσει τι θέλει, τι δεν θέλει, πού μας τοποθετεί».
Αναφορικά με τη συναίνεση των κομμάτων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος επιδίωξε και σε ένα βαθμό την πέτυχε αυτά τα χρόνια. «Στις μεγάλες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής, και σε αυτό οφείλεται αναγνώριση και στον ρόλο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πετύχαμε να υπάρχει συνεννόηση, να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι» σημείωσε και έσπευσε να προσθέσει: «Συνεννόηση δεν σημαίνει μη ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης. Σημαίνει μια συγκεκριμένη συμπεριφορα της μονοκομματικής κυβέρνησης».
Τέλος, σε ερώτηση για την τροπολογία που βάζει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, είπε πως το διακύβευμα είναι να μην υπάρχει πολιτική έκφραση νεοναζιστικού μορφώματος στην ελληνική πολιτική ζωή. «Αυτό πρέπει να υπηρητεί κάθε στάθμιση. Κατά συνέπεια, η δική μου αντίληψη ήταν ότι έπρεπε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να ψηφίσει την τροπολογία» υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr- Μητσοτάκης: Η Γραμμή 4 του Μετρό θα είναι έτοιμη στο τέλος της 10ετίας - Το μεγαλύτερο έργο των επόμενων χρόνων
- Μητσοτάκης: Μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους - Νέο σποτάκι της ΝΔ
- Τσίπρας από το Λαύριο για την υπόθεση Γεωργούλη: Καμία συγκάλυψη, καμία σκιά - Είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θύτες
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.