Η ρωσική επιθετικότητα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο ρεβιζιονισμός είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και τάξη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός ή να ενθαρρύνεται, από όπου κι αν προέρχεται, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), μετά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας, όπως ανέφερε, ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για την πρόσφατη άνευ προηγουμένου αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τόνισε ότι μια τέτοια προκλητική συμπεριφορά δεν αντιβαίνει μόνο στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπονομεύει επίσης τη συνοχή της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
We are committed to uphold the principles of International Law, including the UNCLOS, to which all EU Member–States and the European Union are parties. And which specifically underlines that islands have full rights to sea zones, something that is dear to Greece and to Spain.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 5, 2022
Ειδικότερα όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν εκ νέου κάθε πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Τέτοιες ενέργειες χρειάζονται μια ισχυρή απάντηση και ενιαία απάντηση, τόνισε ο Νίκος Δένδιας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, μαζί με τους εταίρους της ΕΕ και τις χώρες με όμοιες απόψεις, έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία και έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία. «Καλούμε τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί, να κάνουν ακριβώς το ίδιο» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Μετά τη συζήτηση για την Ουκρανία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από τη διμερή συνεργασία. Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε πως έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στην οικονομική τους συνεργασία. Η Ισπανία είναι από τους σημαντικότερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων στην Ευρωζώνη, αλλά και η Ισπανία είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα, ανέφερε.
Προσπαθήσαμε να έχουμε μια κοινή ανάγνωση με την 🇪🇸 για την κρίση στην 🇺🇦 & τις συνέπειες της 🇷🇺 εισβολής & σε θέματα που μας αφορούν, όπως το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Β. Αφρική, ειδικά στη Λιβύη & οι προκλήσεις που η 🇬🇷 αντιμετωπίζει από την τουρκική παραβατικότητα. pic.twitter.com/s1GyXt2oOu
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 5, 2022
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην προσήλωση των δύο χωρών, των κρατών-μελών της ΕΕ και της ΕΕ στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Δεσμευόμαστε να τηρούμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία είναι μέρη της όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία υπογραμμίζει συγκεκριμένα ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ισπανία» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως οι δύο χώρες είναι ισχυροί εταίροι στην UNESCO, ειδικά όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.
Άλλοι τομείς της διμερούς συνεργασίας περιλαμβάνουν οι επαφές μεταξύ των δύο λαών, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για την επέκταση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Περαιτέρω, επί τάπητος τέθηκε και η συνεργασία των δύο χωρών στην ΕΕ, ενόψει και της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο έτος, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε φόρουμ των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), με τον Νίκο Δένδια να το χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό και να συμφωνεί με τη βούληση της Ισπανίας να ενισχυθεί.
Εν συνεχεία, συζήτησαν για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί ενωμένη ενάντια στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.
Ακόμα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, οι Νίκος Δένδιας και Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ενότητας του, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας.
Επιπροσθέτως, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον υπογραφή των μνημονίων κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. «Χαίρομαι επίσης που σήμερα κάναμε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα δώσει ώθηση για την ανάπτυξη ισχυρότερων και βαθύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων νέων ευκαιριών για περισσότερη συνεργασία σε διεθνή φόρουμ. Ειδική αναφορά έκανε στη διμερή συνεργασία στον ΟΗΕ, αναφέροντας πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ισπανία, μετά την επίσκεψή του στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2020, ενώ έπεται της επίσκεψης του Ισπανού ομολόγου του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2021.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.