Κλείσιμο

CNN Turk: O Μητσοτάκης μας ειρωνεύεται και μας βάζει στο στόχαστρό του

Ανησυχία για τα διεθνή δημοσιεύματα κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

Συνεχίζουν να ανησυχούν τα τουρκικά ΜΜΕ για τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας, με το CNN Turk να κάνει εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τα Rafale, τα F-16 Viper και τα F-35, παράλληλα κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βάζει στο στόχαστρο την χώρα τους.

Αναλυτικά, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στο CNN Turk αναφέρουν:

«Ο Μητσοτάκης για άλλη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο του την Τουρκία και έκανε αναφορά στις συνομιλίες Τουρκίας-HΠΑ για τα F-16. Τι είπε ο Μητσοτάκης; '': Όταν εκείνοι προσπαθούν  για τις  πιθανότητες συνεχίζεται  το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της Ελλάδας και δήθεν μας ειρωνεύτηκε.

Ο Μητσοτάκης τόνισε πως μέχρι το τέλος του 2024 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα 24 γαλλικά  μαχητικά Rafale και ανακοίνωσε πως τώρα σειρά έχει η αγορά των 20 F-35. Επίσης ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα επόμενα 4 χρόνια η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει 10 με 14 δισ. ευρώ .83 μαχητικά F-16  της Ελλάδας  θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Block 70 Viper. Το κόστος της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2017 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Ανησυχία για τα διεθνή δημοσιεύματα κατά του Ερντογάν

Παράλληλα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία επικραττεί αναβρασμός σχετικά με τα αρνητικά δημοσιεύματα που υπάρχουν κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά ο «Economist» και χθες το «Stern» παρουσιάζουν έναν αυταρχικό Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «νταή», «δικτάκτορα» και «εμπρηστή». 

«Η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο του Κογκρέσου»

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της. 

Επιβεβαιώνουν για το σκηνικό με τον Πομπέο οι Τσαβούσογλου και Καλίν

Εν τω μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ιμπραήμ Καλίν επιβεβαίωσαν το σκηνικό που ήθελε τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να θέλει να σπάσει την πόρτα του Ερντογάν για να μπει στη συνάντηση που είχε με τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε σε όσα γράφει ο Μάικ Πομπέο: 

«Υπήρξε η συνάντηση του προέδρου μας με τον Πενς τετ-α-τετ πριν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο χωρών. Κι ενώ εγώ και ο Πομπέο μαζί με άλλους συνεργάτες περιμέναμε σε κάποιο άλλο γραφείο είδαμε πως ο Πομπέο ενοχλήθηκε επειδή η συνάντηση είχε μεγαλύτερη διάρκεια και υπήρξαν αιτήματα του όπως 'να πάμε μέσα τώρα'. Κι εγώ του είπα 'ο ένας είναι πρόεδρος και ο άλλος αντιπρόεδρος. Όταν μας χρειαστούν θα μας καλέσουν'. Και του είπα από την άποψη ευγένειας αλλά και πρωτοκόλλου δεν θα είναι σωστό να μπούμε μέσα και τον προειδοποίησα.

Τώρα αντιλαμβανόμαστε γιατί ενοχλήθηκε. Εκείνες τις 'άθλιες εικόνες' όπως τις αποκαλεί, εμείς τις ζήσαμε εδώ. Η τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε 251 πολίτες μας. Μιλάω για την FETO. 

Άλλωστε ο ίδιος ( Πομπέο) έγραψε ένα μήνυμα του στο twitter το οποίο αργότερα το διέγραψε. Κι από όσα γράφει εναντίον του προέδρου μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει υποστηρίξει και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που ενοχλήθηκε από το βίντεο. Διότι σε αυτό δείχνει πώς ξεκίνησε το πραξικόπημα και πώς ο τουρκικός λαός απέτρεψε το πραξικόπημα. Ο ίδιος ενοχλήθηκε τόσο πολύ που ο τουρκικός λαός νίκησε τους πραξικοπηματίες, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί αυτό το ύφος και μιλάει έτσι».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τον Πομπέο ότι αυτός χάλασε τις ισορροπίες που υπήρχαν ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αυτοί ήταν που χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι ο ίδιος επειδή στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος θέλει την υποστήριξη του ελληνικού λόμπι και γι’ αυτό τα γράφει αυτά.

Ο ίδιος μου είπε πως θέλει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη πως θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και πως θα ήθελε να με συναντήσει εκεί. Και η δική μου απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Δεν ενοχλούμαστε από την επίσκεψη στο Πατριαρχείο, αλλά 'όποιος θέλει να με συναντήσει μπορεί να έρθει στην Άγκυρα και να με δει και δεν θα πάω στα πόδια του στην Κωνσταντινούπολη'.

Σε όσα αναφέρονται υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες, υπερβολές και δείχνει πως ήταν τόσο ανέντιμοι και διπρόσωποι. Με αυτό το άτομο αναγκαστήκαμε μαζί του να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη των σχέσεων. Είδαμε πόσο ανειλικρινής και διπρόσωπος.

Νομίζω ο πρώην ομόλογος μου Μάικ Πομπέο έγραψε αυτό το βιβλίο για την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία. Έτσι πιστεύω. Για τους ισχυρισμούς που αναφέρατε υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες και το λέω με διπλωματική γλώσσα εσεις μπορείτε να πείτε και 'ψέμα'. Υπάρχει υπερβολή, και υπάρχει παραπληροφόρηση καθώς η υποστήριξη της τρομοκρατίας είναι ποινιό αδίκημα στις ΗΠΑ και προσπαθεί να την αποφύγει».

Καλίν: Οι ΗΠΑ στήριζαν και στηρίζουν την Ελλάδα

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ανέφερε:

«Όσο διαρκούσε η συνάντηση και δεν τελείωνε, τόσο έξω ο Πομπέο περνούσε νευρική κρίση. Εμείς τα μάθαμε μετά. Είναι περίεργο πράγμα, ο αντιπρόεδρος σου είναι μέσα σε συνάντηση κι εσύ απ᾽εξω ασκείς πιέσεις και λες 'θα μπω μέσα' ο ίδιος. Εδώ δεν υπήρχε αίτημα απο τον αντιπρόεδρο του, επιχείρησε να μπει και άσκησε πίεση στην πόρτα. Το μάθαμε μετά.

Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και πως απο την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Αρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζον αλλά αυτό το ομολογησε και το καταγράφουμε.

Το χειρότερο απο όλα είναι έδειξε πως ενώ μιλάει για ειρήνη στο Αιγαίο προκαλεί ένταση μεταξύ των δυο συμμάχων όταν στηρίζει ξεκάθαρα μόνο την Ελλάδα. Και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν στη στάση της αυτή δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Σε ορισμένα θέματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το βαθύ κράτος, την πολιτική που ξεκίνησε ο Ομπάμα και τη συνέχισε ο Τραμπ, τώρα το κάνει και η κυβέρνηση Μπαιντεν. Μετά οι άνθρωποι μας ρωτούν 'ποιος ο λογος της έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ;'. Η ομολογία του Πομπέο δείχνει πως το ζήτημα δεν είμαστε εμείς αλλά οι ΗΠΑ».

Πηγή: skai.gr