Boυλή: Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας για τις προγραμματικές δηλώσεις του τομέα Εθνικής Άμυνας

Εμείς με αίσθημα ευθύνης στηρίξαμε και τις αμυντικές συμφωνίες και την ανανέωση και προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων ακριβώς γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ 

«Η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι δύναμη αποτρεπτικής ισχύος. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά πρέπει και να είναι σαφές η χώρα μας δεν παραχωρεί τίποτα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, που ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Δένδια.

«Σίγουρα η διπλωματία είναι η προτιμητέα οδός αλλά σε κάθε περίπτωση και ο συσχετισμός ισχύος είναι αυτός που τελικά, πολλές φορές υποχρεώνει κάποιους που μπορεί να έχουν σχέδια αναθεωρητικά να έρθουν σε μια προοπτική σεβασμού του διεθνούς δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης που τόνισε ότι με την Τουρκία «πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου και όχι διάλογος επί παντός του επιστητού». Αυτό δεν έγινε ευκρινές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στην εθνική αντιπροσωπεία ούτε καν στο υψηλότατο επίπεδο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ποιο είναι αυτό το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία.

«Εμείς με αίσθημα ευθύνης στηρίξαμε και τις αμυντικές συμφωνίες και την ανανέωση και προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων ακριβώς γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. 'Ακουσα όμως και τον πρωθυπουργό και τον κ. Δένδια να αναφέρονται στα εξοπλιστικά προγράμματα -δεν άκουσα λέξη για τις κορβέτες- ότι στηρίζετε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όταν σε σύνολο 22 δισ. ευρώ, στην ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, μέχρι στιγμής, έχει ανατεθεί 320 εκατομμυρίων ευρώ», παρατήρησε ο κ. Κατρίνης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν δέχεται και δεν ανέχεται, από μια χώρα που θεωρείται σύμμαχος να εξοπλίζεται από χώρες της ΕΕ και να εξακολουθεί να είναι διεθνής ταραξίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά το πλαίσιο συνομιλιών που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία. Παρατήρησε πάντως ότι ενδεχομένως υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αφενός τείνει κλάδο ελαίας και αφετέρου έχει επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, τέτοια που είναι δύσκολο να μετρηθούν. «Αν υπάρχει ένα πλαίσιο διερεύνησης ειρηνικών λύσεων, προς τι να οξύνονται τα εξοπλιστικά προγράμματα με τέτοια ταχύτητα; Ενδεχομένως, να θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο ασκείτε κάποια πίεση στη γείτονα αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλετε το εσφαλμένο μήνυμα ότι δεν εννοείτε αυτά που λέτε και αυτό θα υπονομεύσει τον διάλογο. Γι΄αυτό θα ήταν θετικό να υπάρξει μια πιο εξισορροπημένη θέση, ανάμεσα στη διπλωματία και στην αμυντική πολιτική», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Καζαμίας κάλεσε επίσης τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας να απαντήσει πώς αντιλαμβάνεται τη συζήτηση για μια «εκσυγχρονιστική μετάβαση» ώστε αντί της στρατιωτικής θητείας να υπάρχει επαγγελματικός στρατός δεδομένης της αποτελεσματικότητας που έχουν οι επαγγελματικοί στρατοί στην παγκόσμια ασφάλεια. «Εμμένουμε σε μια παραδοσιακή αντίληψη για τον στρατό, η οποία νομίζω ότι σχετίζεται περισσότερο με εσωτερικά ζητήματα και ζητήματα κουλτούρας παρά με τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση της ΝΔ «έπαιζε κρυφτούλι με τα εθνικά θέματα και ήθελε να κρύψει από τον ελληνικό λαό και τη μυστική διπλωματία και τις αλλαγές που ετοίμαζε. Πήρε την ψήφο των πολιτών παριστάνοντας τους πατριώτες με κορώνες για το προξενείο και με συγκεντρώσεις μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου αν και σήμερα ο κ. Δένδιας πέταξε το πατριδόμετρο του κ. Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων». Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην συνεχίσει το «κρυφτούλι» αλλά να μιλήσει καθαρά. «Ακούσαμε ότι θα προχωρήσετε σε επαναπροσδιορισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα χαράξετε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της αλλά για ποιες υποσχέσεις μιλά ο κ. Ερντογάν ότι του δώσατε, λέξη δεν μας είπατε. Θα μας πείτε κύριε υπουργέ; Επίσης, δεν μας είπατε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, τι θα γίνει με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ, τι θα γίνει με τη διευθέτηση των ζητημάτων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τι θα γίνει με τι βαθμό υποχώρησης της Ελλάδας στις απαιτήσεις των συμμάχων και εταίρων μας στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αυτός εξελίσσεται», είπε κ. Τζάκρη και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει λέξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εκμετάλλευση. Κάλεσε επίσης τον Νίκο Δένδια να εξηγήσει «πού ανακάλυψε, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι υπάρχει ευκαιρία λύσης του Κυπριακού». Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που «παραμένει θεατής και όχι συμπαραγωγός των εξοπλιστικών προγραμμάτων».

«Νομίζω μπορούμε να βρούμε ταυτόσημες απόψεις για την αμυντική μας βιομηχανία», είπε απαντώντας ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι πρέπει η αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί στον αιώνα της καινοτομίας. «Αυτό δεν γίνεται με αντεγκλήσεις στην αίθουσα. Χρειάζεται μια φρέσκια αντιμετώπιση που πρώτα θα αντιμετωπίσει υπάρχουσες παθογένειες», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι θα είναι πάντα ανοιχτός σε «φρέσκιες ιδέες», και έτοιμος να ενημερώσει τους συναδέλφους βουλευτές, τα κόμματα «με ανοιχτή, με κλειστή την πόρτα, εξαρτάται από το θέμα».

Σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε πριν από λίγους μήνες τα πιο δύσκολα χρόνια που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στις σχέσεις με την Τουρκία και μάλιστα μετά από μια κρίση 10 ετών που δεν επέτρεπε στην Ελλάδα να ακολουθήσει εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη εξελίσσονταν στην Τουρκία». Παραμένει απόλυτη ανάγκη ο εξοπλισμός και επαναεξοπλισμός των ΕΔ, είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαραίτητη συνθήκη και ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς.

Σε σχέση με τον επαγγελματικό στρατό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε ότι η Μ. Βρετανία που έχει επαγγελματικό στρατό είναι νησί, δεν έχει απειλή συνόρων και κάθε φορά που αντιμετώπισε μεγάλη απειλή, εφάρμοσε καθολική στράτευση των πολιτών της. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους νέους ΕΠΟΠ. «Χρειάζεται ένα μίγμα. Πιστεύω πάρα πολύ στη θητεία, πιστεύω στην κοινωνική προσφορά, πιστεύω πάρα πολύ στην αξιοποίηση της θητείας ως χρόνο απόκτησης εξαιρετικών δεξιοτήτων. Το Ισραήλ είναι γνωστό σε όλους, υπάρχουν και άλλα σημαντικά παραδείγματα που ο χρόνος της θητείας είναι χρόνος και προσφοράς και εκπαίδευσης, σε μια κοινωνία που αλλάζει γρήγορα, σε μια οικονομία που αλλάζει γρήγορα και χρειάζονται νέες δεξιότητες», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Σχολιάζοντας όσα είπε η κ. Τζάκρη περί «μυστικής διπλωματίας», ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι «σε μια κυβέρνηση, η οποία υπέγραψε γύρω στις 270 συμφωνίες οι οποίες κατατέθηκαν στην εθνική αντιπροσωπεία, δεν μπορεί να την κατηγορήσεις για μυστική διπλωματία. Είναι όλα επί των κειμένων».

Τέλος, αναφορικά με όσα είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν συζητά λύση δύο κρατών» και αυτή η εθνική θέση της ελληνικής δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ