Η κυβέρνηση βάζει πλέον στο τραπέζι θέμα Πολ Τόμσεν, θεωρώντας ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου δρα αυτονομημένα και με εμπάθεια απέναντι στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει επίσημη επιστολή στην διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου της ζητά να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι επίσημες θέσεις του Ταμείου και εκφράζει τον προβληματισμό του για την αξιοπιστία της διαπραγμάτευσης.
Η κρίση στις σχέσεις με το ΔΝΤ έρχεται ένα 24ωρο πριν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, το απόγευμα της Δευτέρας, με το κλίμα να είναι πλέον ιδιαίτερα φορτισμένο, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Ο διάλογος Τόμσεν - Βελκουλέσκου ουσιαστικά αποκαλύπτει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος και το κατά πόσον είναι επιτεύξιμοι.
Στο διάλογο που αποκάλυψαν τα WikiLeaks, τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι πρακτικά πολύ δύσκολος, και εκτιμούν ότι πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ή στη χειρότερη περίπτωση στο 2,5%.
Παράλληλα, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ασκούν έντονη κριτική στους ευρωπαίους εταίρους, και ειδικά στην Κομισιόν για τη διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθούν, η οποία – όπως λένε – επιτρέπει στην Αθήνα να χρονοτριβεί και να θέτει προσκόμματα στη διαπραγμάτευση.
Η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μάλιστα ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εξ αρχής ακολουθήθηκε λάθος διαπραγματευτική στρατηγική, καθώς η Κομισιόν θεώρησε τον ελάχιστο κοινό τόπο με το ΔΝΤ ως σημείο έναρξης για παραχωρήσεις – δίνοντας χώρο για διεκδικήσεις στην Αθήνα – ενώ το σωστό κατά την άποψή της θα ήταν να τεθούν στην ελληνική πλευρά σαφώς πιο σκληρές απαιτήσεις, και να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις στη συνέχεια.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.