Αρχίζει από Ρώμη ο κύκλος επαφών Τσακαλώτου με τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ

Αρχίζει σήμερα από τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, τον κύκλο επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η πορεία του ελληνικού προγράμματος εν όψει της πρώτης αξιολόγησης αλλά και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για τη διευθέτηση του οποίου αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωσή της.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκτιμήσει ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές θετικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους βρίσκεται στην αιχμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός πραγματοποιώντας και ο ίδιος επαφές σε ανώτατο επίπεδο, ενώ πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Βαρύνουσας σημασίας θεωρούνται φυσικά οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τρίτη και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε την Τετάρτη.  Ιδίως μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οπότε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης θα κρατήσει "μήνες, παρά εβδομάδες", κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιθυμία της κυβέρνησης να κλείσει αυτό το κεφάλαιο το δυνατόν ταχύτερα.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων σε ειδικά funds εν'ω αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκτιμήσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο.




Πηγή: skai.gr