Κλείσιμο

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Εκλογές στις 7 Ιουλίου - Περήφανος για το Μακεδονικό

Την 7η Ιουλίου όρισε ως τελική ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εξηγώντας ότι αυτή του η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον υπουργό Παιδείας. 

Προανήγγειλε ότι στις 10 Ιουνίου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Σημείωσε ότι η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές, καθώς η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε.
  
«Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε την χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στις κάλπες» είπε σχετικά και πρόσθεσε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες, τις χαρακτήρισε αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η Βουλή προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει τις τροπολογίες, αποκαλύπτοντας ότι την Παρασκευή θα εισάγει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020, την οποία, όπως είπε, σκόπευε να φέρει τον Σεπτέμβριο αλλά θα το πράξει τώρα. Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη αν δεν έρθει να εξηγήσει το γιατί.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, εξηγώντας παράλληλα ότι «αναγκάστηκε να μοιράσει με δικαιοσύνη τα βάρη για να βγούμε από τη χαράδρα» προσθέτοντας ωστόσο ότι το έπραξε, χωρίς να υιοθετεί, την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών.

«Κυβερνούσαμε 3 χρόνια με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «έχοντας δει τι καταφέραμε, το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού, που είπε δεν αντέχω άλλο»

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνησή του δέχτηκε την άρση ενός μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, «όπως έπραξαν και οι προηγούμενοι», σημειώνοντας ωστόσο ότι «μας κατηγορούν αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη».

«Το 83% των φόρων στη μεσαία τάξη επεβλήθη από αυτούς που εμφανίζονται σήμερα ως λυτρωτές μας» τόνισε.

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει και την προοπτική μιας εξισορρόπησης.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση φόρων, εξήγησε ότι αυτό συνεπάγεται μείωση δαπανών, δηλαδή μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει κρυφή ατζέντα. 

Ερωτηθείς αν θεωρεί υπερβολικό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών απάντησε αρνητικά «για ένα κόμμα που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια σε τόσο δύσκολες συνθήκες», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θεωρεί υπερβολικό το πόσο ανέβηκε η ΝΔ και διερωτήθηκε κατά πόσο αυτό το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο. 

«Θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου "και όμως γυρίζει"» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το διάταγμα για την αλλαγή της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ο κ Τσίπρας τόνισε πως κατά το νόμο Καστανίδη, η κυβέρνηση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης για να μη μείνει ακέφαλη.

Δήλωσε ότι δε θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη συζήτηση, λέγοντας μάλιστα ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει αποδείξει με τη στάση του ότι τιμά αυτό που ορίζει το Σύνταγμα για το ρόλο του.

Απέδωσε μάλιστα τη σχετική συζήτηση και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου το βράδυ των Ευρωεκλογών, που κάλεσε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην δικαιοσύνη, κάτι που – όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός - λίγο αργότερα επανέλαβε η ΝΔ.

Σημείωσε ότι η στάση της ΝΔ να μη δεχθεί να συναινέσει στο θέμα της Δικαιοσύνης, κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες.

Κατηγόρησε μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά ότι με αφορμή την υπόθεση Novartis τρομοκρατεί τους δικαστές.

«Τις συμπεριφορές τις αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε περήφανος για την υπογραφή της και δικαιωμένος από αυτή του την απόφαση, λέγοντας ότι «καμία Μακεδονία δεν χάσαμε, αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας, έκλεισε ένα μέτωπο στα βόρεια της χώρας, ώστε η Ελλάδα να ασχοληθεί με τον πραγματικό κίνδυνο στην ανατολή όπου βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος και ταυτόχρονα τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος και όχι τα τούρκικα».  

Τόνισε δε, ότι έλαβε μία δύσκολη απόφαση που οι προκάτοχοί του δεν τολμούσαν να πάρουν και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της πυροδότησε ένα κύμα λαϊκισμού. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι αυτή του η απόφαση είχε επιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι αυτές δεν φάνηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ - την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης - θα έπρεπε να λήξει την επομένη της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αρχίσει η συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν είχε αυτή την επιλογή, καθώς τα μνημόνια είχαν μεταβάλλει τις πολιτικές γραμμές.

Κατηγόρησε μάλιστα τις προοδευτικές δυνάμεις ότι τοποθετήθηκαν καθαρά απέναντι σε μία προοδευτική επιλογή και δήλωσε ότι δεν προσέφυγε τότε στις κάλπες, καθώς διακυβευόταν η έξοδος από τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ πρεσβεύει μνημονιακές πολιτικές που θα γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο 2014» και προειδοποίησε ότι «αν εφαρμόσει την πολιτική που θέλει ο κ. Μητσοτάκης θα μας γυρίσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ» φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόεδρο της Αργεντινής Μακρι «που έφερε το ΔΝΤ πίσω στη χώρα μέσα σε ένα χρόνο».

«Το σχέδιο της ΝΔ θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές θα μας οδηγήσουν ξανά σε μια περίοδο που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε» υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει τον δήθεν κίνδυνο της ακυβερνησίας για να πάρει την αυτοδυναμία».

«Ο μόνος κερδισμένος από το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι ο κ .Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσει την στάση του για το ντιμπέιτ, καθώς, όπως είπε πρώτον δεν τον τιμά και δεύτερον, για τον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

Ααναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, σημείωσε με νόημα ότι ο κ. Βενιζέλος αποχώρησε αλλά η γραμμή του παραμένει στο ΚΙΝΑΛ και τέλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση επαναληπτικές εκλογές