Στην κατάργηση του σημερινού νομικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο επέμεινε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ν/σ για την Παιδεία. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι με τις προωθούμενες στο ν/σ αλλαγές διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία των ιδεών. Δεν έλυσε, τόνισε, το πρόβλημα η κατάργηση του ασύλου, το ενέτεινε.
Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στο ότι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι εντάσεις πρέπει να επιλύονται με διάλογο. «Έτσι μπορούν να λύνονται τα προβλήματα όχι με μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές» επισήμανε.
Είπε ότι με το νέο νόμο θα υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, σύνδεση των ιδρυμάτων με την κοινωνία, και άνοιγμα στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.
Για τα Συμβούλια διοίκησης είπε ότι καταργούνται γιατί «έκαναν τη βρώμικη δουλειά ξεριζώνοντας ανεπιθύμητες διοικήσεις. Απέρριπταν όσους ήταν αντίθετοι με την πολιτική της τότε κυβέρνησης». «Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Καινοτομούμε και ιδρύσουμε σε κάθε Περιφέρεια Ακαδημαϊκά Συμβούλια, λέγοντας όχι στον εξοντωτικό ανταγωνισμό» είπε.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εξοντωτικής αξιολόγησης», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τα ΑΕΙ. «Πρόκειται για συνθήκες ακαδημαϊκού Survivor, όλοι εναντίον όλων. Ναι στην αξιολόγηση, όχι στην ακαδημαϊκή ζούγκλα» είπε.
Οι φοιτητές, διευκρίνισε θα έχουν λόγο για τις σπουδές τους, αλλά δεν θα ψηφίζουν απευθείας γιατί έτσι είχε διαμορφωθεί πλαίσιο διαπλοκής και διαφθοράς που είχαν στήσει και τροφοδοτήσει οι φοιτητικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρυτανικά σχήματα που στήριζαν οι κυβερνήσεις σας.
Μίλησε ακόμα για επανεκκίνηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, με αύξηση των σχετικών κονδυλίων, περιγράφοντας την προηγούμενη κατάσταση που επικρατούσε στην Παιδείας σαν «ασφυκτική». «Aνοίξαμε τα σχολιά στην ώρα τους, μακάρι να ήσασταν και εσείς τόσο ανίκανοι».
Μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο ΓΓ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι το κόμμα του απορρίπτει το νομοσχέδιο, καθώς δίνει άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά στις ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών. Όπως είπε, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τίποτα καινούριο και προσφέρεται για την αντιπαράθεση των κομμάτων, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών.
Ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμεία κριτική εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επί δυόμισι χρόνια φόρτωσε στο λαό δύο μνημόνια, ματωμένα πλεονάσματα και δεσμεύσεις ως το 2060.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «είναι βολικές και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως που αποκαλύπτουν είναι το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες ελληνικού λαού».
Με μελανά χρώματα περιέγραψε το νομοσχέδιο για την Παιδεία ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας ενόψει της ψήφισής του την Τρίτη. Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μήτκας, η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρυτανεία, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το ν/σ που δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.
«Για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου εφόσον προβλέπεται στο σύνταγμα η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ θα έπρεπε να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία στην οποία θα πρέπει να ανατίθεται η φύλαξη, βεβαίως δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι όπως έγινε πέρυσι με το κάμπινγκ στο ΑΠΘ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για την Παιδεία άσκησε μέσω του ΣΚΑΪ η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.