Μόσχα: Η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές δεν μας ζήτησαν βοήθεια

«Ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα ότι η ελληνική πλευρά και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία για βοήθεια» τόνισε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με την Καθημερινή, στον απόηχο των αποκαλύψεων που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ περί τυπώματος δραχμών στη Ρωσία.

Ο γάλλος πρόεδρος, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε την Τετάρτη στη Γαλλία και έχει τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» φέρεται να έχει δηλώσει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ρώσος πρόεδρος τού εκμυστηρεύτηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε ζητήσει να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε πια κατάλληλο τυπογραφείο.

Την ίδια ώρα, νέοι διάλογοι από την κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται στο βιβλίο που περιέχει εκμυστηρεύσεις του γάλλου πρόεδρου στους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

Ο κ. Ολάντ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται υπέρ του Grexit, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από την ζώνη του ευρώ».

Την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε τις αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ.

Στην παραδοχή ότι σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε ενδελεχώς το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη προχώρησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, στον απόηχο των αποκαλύψεων Ολάντ.

«Δεν προέκυψε από το μηδέν αυτή η πληροφορία, τα ζητήματα που αφορούσαν τη σχέση μας με τους δανειστές και την παρουσία μας στην ΕΕ… Όταν μας πίεζαν πολύ σκληρά είχε αναπτυχθεί φιλολογία στο έσχατο της σύγκρουσης αν θα έπρεπε να αναζητήσουμε και άλλες λύσεις» αναγνώρισε ο κ. Παπαδόπουλος. 

«Δεν είχαμε ποτέ σχέδιο να βγούμε εκτός ευρώ (...) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αποσάθρωση, αλλά επανίδρυση της Ευρώπης» υποστήριξε πάντως στον σταθμό μας ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης

«Δεν ήταν γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να φύγουμε από το ευρώ, αλλά να παλέψουμε εντός του κοινού νομίσματος» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΛΑΕ Θανάση Πετράκο ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «Τι θες, να πάμε στη δραχμή;» προσθέτοντας «συμφωνώ μαζί σου ότι σε 1 χρόνο θα έχουμε με το εθνικό νόμισμα μεγάλη ανάπτυξη, αλλά δε θα αντέξουμε τους πρώτους 3 με 6 μήνες».

«Η κυβέρνηση ήθελε να μας κάνει Αλβανία Νο2» τόνισε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. 

«Με τις αποκαλύψεις Ολάντ αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας συζητούσαν το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή» δήλωσε την Παρασκευή στον σταθμό μας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: skai.gr - Kαθημερινή